PROSTE CIASTO Z RABARBAREM

by dietolog
Będąc w posiadaniu przepięknych, świeżutkich łodyg rabarbaru upiekłam kolejne ciasto z tym przepysznym warzywem. Mi osobiście ta wersja odpowiada bardziej niż weekendowy keks rabarbarowy, ale są i tacy, którzy wolą
pierwszą wersję.

 

CIASTO RABARBAROWE

Składniki na blachę ciasta, ok. 24 porcje:
200g masła
300g mąki
100g tartych/mielonych migdałów
5 jaj
100ml mleka
proszek do pieczenia
50g stewii lub słodziku do pieczenia
800g rabarbaru
200g miękkiego masła utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, porcjami dodawać stewię/słodzik do pieczenia i 5 żółtek. 300g mąki pszennej wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do masy maślano-jajecznej na przemian ze 100ml mleka, ciągle mieszając.
Ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić i powoli wmieszać w ciasto. Na
końcu wsypać ¾ rabarbaru i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć na wysmarowaną masełkiem blachę i na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar. Piec w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 50 minut. Wyjąć, lekko wystudzić w formie i wyciągnąć.

Porcja ciasta to ok. 200kcal; białko: 5g, tłuszcze: 13g, węglowodany: 15g

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Basia 25 maja, 2022 - 6:19 am

Dzień dobry. Pytania:
1. Ile potrzeba proszku do pieczenia?
2. Jakiej mąki (mąk) Pani użyła?
3. Czy temp. 200 stopni nie jest za wysoka? Na której półce Pani piekła? Bo ciasto dosyć ciemne z wierzchu.
4. Jeśli planuję użyć erytrytolu, to ile powinnam go dać? Też 50g?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 12 czerwca, 2022 - 8:48 am

1. Mały proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
2. Zazwyczaj używam pszennej pełnoziarnistej (lubię Gdańskie Młyny)
3. Ja piekłam 180 stopni z termoobiegiem, 200 bez. Lubię takie ciemne 🙂
4. Możesz ciut więcej, tak z 70g.

Odpowiedz

Zostaw komentarz