Będąc w posiadaniu przepięknych, świeżutkich łodyg rabarbaru upiekłam kolejne ciasto z tym przepysznym warzywem. Mi osobiście ta wersja odpowiada bardziej niż weekendowy keks rabarbarowy, ale są i tacy, którzy wolą
pierwszą wersję.
pierwszą wersję.
CIASTO RABARBAROWE
Składniki na blachę ciasta, ok. 24 porcje:
200g masła
300g mąki
100g tartych/mielonych migdałów
5 jaj
100ml mleka
proszek do pieczenia
50g stewii lub słodziku do pieczenia
800g rabarbaru
200g miękkiego masła utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, porcjami dodawać stewię/słodzik do pieczenia i 5 żółtek. 300g mąki pszennej wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do masy maślano-jajecznej na przemian ze 100ml mleka, ciągle mieszając.
Ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić i powoli wmieszać w ciasto. Na
końcu wsypać ¾ rabarbaru i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć na wysmarowaną masełkiem blachę i na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar. Piec w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 50 minut. Wyjąć, lekko wystudzić w formie i wyciągnąć.
Ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić i powoli wmieszać w ciasto. Na
końcu wsypać ¾ rabarbaru i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć na wysmarowaną masełkiem blachę i na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar. Piec w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 50 minut. Wyjąć, lekko wystudzić w formie i wyciągnąć.
Porcja ciasta to ok. 200kcal; białko: 5g, tłuszcze: 13g, węglowodany: 15g
SMACZNEGO!
2 komentarze
Dzień dobry. Pytania:
1. Ile potrzeba proszku do pieczenia?
2. Jakiej mąki (mąk) Pani użyła?
3. Czy temp. 200 stopni nie jest za wysoka? Na której półce Pani piekła? Bo ciasto dosyć ciemne z wierzchu.
4. Jeśli planuję użyć erytrytolu, to ile powinnam go dać? Też 50g?
1. Mały proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
2. Zazwyczaj używam pszennej pełnoziarnistej (lubię Gdańskie Młyny)
3. Ja piekłam 180 stopni z termoobiegiem, 200 bez. Lubię takie ciemne 🙂
4. Możesz ciut więcej, tak z 70g.