Cukinia jest jednym z podstawowych warzyw w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie życia bez tak wszechstronnego i pysznego warzywa. Nadaje się prawie do wszystkiego, robię z niej leczo, zapiekanki, sałatki, omlety, a nawet ciasto. Dziś proponuję ułożyć ją w wachlarzyki, wypełnić mięsnym farszem i szybko zapiec pod parmezanem.
ŻÓŁTO-ZIELONA ZAPIEKANKA CUKINIOWA z MIĘSEM
Składniki na 4 porcje:
4 cukinie (2 zielone i 2 żółte)
50 dkg mielonego mięsa (u mnie mieszane, wieprzowo-wołowe)
1 cebula
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek oregano
majeranek
400g pomidorów krojonych w zalewie (puszka)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
5 łyżek parmezanu
Cukinie dokładnie umyć i obgotować w osolonym wrzątku przez
10 minut, wyciągnąć i przelać zimną wodą. Pokrojoną cebulę, marchewkę i
przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać mielone mięso
i podsmażyć, aż mięso zmieni kolor (udusi się). Dodać pomidory, koncentrat,
posiekane zioła i doprawić do smaku przyprawami – sos powinien być mocno
pikantny, złagodzi go łagodna cukinia.
10 minut, wyciągnąć i przelać zimną wodą. Pokrojoną cebulę, marchewkę i
przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać mielone mięso
i podsmażyć, aż mięso zmieni kolor (udusi się). Dodać pomidory, koncentrat,
posiekane zioła i doprawić do smaku przyprawami – sos powinien być mocno
pikantny, złagodzi go łagodna cukinia.
Cukinie rozciąć wzdłuż (wcześniej obcinając końcówki) prawie
do końca (nóż prowadzimy od grubszego do cieńszego końca), tak żeby po
rozchyleniu powstały wachlarzyki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie
żółtą i zieloną cukinię, delikatnie rozchylić nacięcia i wypełnić mięsnym
farszem. Wierzch obsypać parmezanem, zapiekać 15 minut w 200ºC.
do końca (nóż prowadzimy od grubszego do cieńszego końca), tak żeby po
rozchyleniu powstały wachlarzyki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie
żółtą i zieloną cukinię, delikatnie rozchylić nacięcia i wypełnić mięsnym
farszem. Wierzch obsypać parmezanem, zapiekać 15 minut w 200ºC.
1 PORCJA to ok. 320kcal, węglowodany: 14g, białko: 36g,
tłuszcz: 13g
tłuszcz: 13g
6 komentarzy
pyszna zapiekanka, właśnie takie dania lubię latem:)
Ja dzisiaj szalalam z baklazanem 🙂 ale reszta bardzo podobna 🙂 czekam na efekt 🙂
rewelacja, prawie jak lasagne a zdrowiej 😀
Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka 🙂
Jednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie 🙂 http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam
Ostatnio czytałam coś zupełnie innego.
Piękne, cudowne, niepowtarzalne ! Nie moge uwierzyć że moge zjeść 1/4 tego wielkiego naczynia. Cudo !