Zupa pomidorowa w szklance, podana z zielonym i aromatycznym pesto oraz kremowym kozim serkiem. Pięknie wygląda i fantastycznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć ja wolę wersję gorącą.
Uwielbiam kuchnię włoską. Zdecydowanie nie jestem ekspertką w przygotowaniu włoskich dań, ale jestem ich wielką amatorką i smakoszką. Jakiś czas temu pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie na włoską potrawę i stworzyłam zupę, którą dzisiaj Wam zaprezentuję. Moja zupa pomidorowa wzbudziła zainteresowanie jurorów. Udało mi się zdobyć jedną z 5 nagród, którymi były bardzo smaczne, włoskie makarony i sosy firmy Agnesi. Kilka obiadów „bez roboty” w szufladzie to w pewnych sytuacjach prawdziwy skarb.
Wracając do zupy, to jest ona bardzo aromatyczna, głównie za sprawą bazyliowego pesto z orzechami włoskimi, no i kozi ser ma też bardzo specyficzny smak. A tak w ogóle, to jest to moja wariacja na temat pomidorowej. Trzeba lubić, albo spróbować. Zapraszam do korzystania przepisu!
Składniki na 4 porcje:
Zupa:
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
800g krojonych pomidorów (2 puszki)
100ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Pesto:
3 gałązki bazylii
łyżeczka natki pietruszki
ząbek czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
Na wierzch:
100g koziego sera
Bazylię i pietruszkę umyć, oberwać łodyżki i pokroić same listki. Wrzucić do miski blendera wraz z posiekanym czosnkiem, uprażonymi orzechami włoskimi, parmezanem i oliwą. Składniki zmiksować na ziarnistą masę i posolić.
Cebule i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać krojone pomidory i bulion. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Zupę wlać do ogrzanych szklanek, na wierzch położyć pesto i pokruszony kozi ser.
3 komentarze
Zupa wygląda przepięknie, nie dziwię się że wygrała 🙂
wygląda świetnie, takie pomidorowej nie jadłam jeszcze,rewelacyjny pomysł:)
smacznie wygląda, moje ulubione składniki, na pewno zrobię.