Przepis na trufle czekoladowe, których głównymi składnikami są komosa ryżowa i gorzka czekolada. W środku czekoladowych kulek chrupiąca niespodzianka w postaci orzecha laskowego. Dwie wersje posypki – ciemne kakao lub mielone orzechy laskowe. Obłędnie zdrowe słodycze! Bez nabiału, bez glutenu, bez jaj i cukru!
Jeśli na samą myśl o wytrawnych truflach z ciemnej czekolady cieknie Wam ślinka, to koniecznie musicie wypróbować mój nowy przepis. Moje trufle czekoladowe są dosyć ciężkie, intensywne w smaku, ale jednocześnie super zdrowe. Składają się głównie z gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) i mojej ulubionej ostatnio kaszy – komosy ryżowej. W środku cały orzech laskowy to prawdziwa kropka nad i. Wersja obtoczona w kakao jest bardzo wytrawna, mi jednak zdecydowanie smakują te obtoczone w mielonych orzechach laskowych.
Składniki na 12 czekoladowych kulek:
100g gorzkiej czekolady 85% kakao (absolutne minimum 70%)
50g komosy ryżowej (quinoa)
100ml mleka owsianego
12 orzechów laskowych
Do obtoczenia:
łyżka ciemnego kakao
łyżka mielonych orzechów laskowych
Komosę ryżową zalać wrzątkiem w proporcji 3:1 i ugotować do miękkości bez dodatku soli. Czekoladę połamać i włożyć do rondelka z ciepłym mlekiem owsianym. Poczekać aż się rozpuści, cały czas mieszając.
Do czekolady dodać komosę ryżową i zblendować na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce, a następnie zimną już masę wstawić do lodówki na minimum 2h (żeby przyspieszyć proces tężenia masy można wstawić j na 20 minut do zamrażalnika). Kiedy masa zgęstnieje, można z niej lepić kulki.
Najwygodniej jest nabierać łyżeczką niewielkie kawałki (po ok. 20g), a następnie wilgotnymi dłońmi formować kulki, w środek każdej z nich umieścić orzecha laskowego. Z masy wyszło mi 12 trufli. Następnie na jeden talerzyk wysypać kakao (przesiać przez sitko, jeśli ma grudki), a na drugi mielone orzechy laskowe. Trufle czekoladowe obtoczyć w kakao oraz w mielonych orzechach laskowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
1 czekoladowa kulka to ok. 70 kcal, węglowodany: 5g, białko: 2g, tłuszcz: 5g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,5WW i 0,5WBT
SMACZNEGO!
Moje trufle czekoladowe są inspirowane przepisem Idy Kulawik z książki „Słodka kuchnia roślinna”. Ida używa kaszy jaglanej, niektórzy jednak nie przepadają za specyficznym, goryczkowym posmakiem kaszy jaglanej. Komosa ryżowa jest delikatna w smaku i posmaku nie ma.
A teraz niespodzianka dla moich folołersów! KONKURS! Na moim profilu Instagram możecie wygrać jedną z 3 książek Idy Kulawik „Słodka kuchnia roślinna”. Co trzeba zrobić? To proste. Zaproś na słodkie roślinne szaleństwo koleżankę, która jest na diecie i oznacz ją w komentarzu pod postem konkursowym. Najbardziej kreatywne zaproszenia zostaną nagrodzone książkami.
REGULAMIN KONKURSU NA INSTAGRAMIE
- Organizatorem jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog.
- Fundatorem nagród jest Wydawnictwo Galaktyka.
- W konkursie może wziąć udział każdy, kto obserwuje na Instagramie profile:
– BlogDietolog
– Wydawnictwo Galaktyka
i poprawnie wykona zadanie konkursowe. - Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza pod postem konkursowym w serwisie Instagram z zaproszeniem na słodkie roślinne małe co nieco dla koleżanki, która jest na diecie. Koleżankę należy oznaczyć w komentarzu.
- Zabawa trwa od 09.05.2018 do 13.05.2018r.
- Nagrodami są 3 książki „Słodka kuchnia roślinna” Idy Kulawik, wyd. Galaktyka
- Rozwiązanie konkursu nastąpi 15.05.2018r.
- Osoby wybrane przez Komisję Konkursową (złożoną ze mnie i mojego męża) zostaną poinformowane o wygranej w wiadomości prywatnej na IG.
- Zwycięzcy mają 7 dni na odesłanie adresu do wysyłki. Nagrody zostaną wysłane pocztą w ciągu 14 dni od otrzymania adresów.
- Nie ma możliwości wysłania nagrody za granicę.
- Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu.
- Decyzja Komisji Konkursowej jest subiektywna i jest nieodwołalna.
- W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.