Co zdrowego można zrobić ze schabu? Nie, nie smażone kotlety! Proponuję roladki schabowe nafaszerowane czymś zdrowym. Co powiecie na rzeżuchę i paprykę?
W święta nasiałam rzeżuchy i ostatnio jedliśmy ją do niemal wszystkiego. Na kanapkach, z twarożkiem, z pastą jajeczną, posypywaliśmy obficie sałatki i surówki. Oczywiście robiłam też zupę z rzeżuchy, więc nie powinno Was zdziwić, że postanowiłam dalej eksperymentować z tymi lekko ostrymi kiełkami przygotowanymi na ciepło. Tym razem postanowiłam zafaszerować rzeżuchą roladki schabowe i zawijasy ugotować na parze. Takim sposobem przygotowałam super zdrowe i lekkie roladki schabowe.
Wiem, wiem, powiecie że wieprzowina be, że tłuszcze nasycone i takie tam. U nas wieprzowina pojawia się od wielkiego dzwonu i jeśli już jest, to w postaci schabu, polędwicy lub łopatki. Wybieram w miarę możliwości najchudsze kawałki i przygotowuję w sposób możliwie najzdrowszy. Myślę, że to zdecydowanie lepsza propozycja niż smażony w oleju, upaćkany w jaju i bułce tartej kotlet schabowy.
Składniki na 4 porcje:
4 plastry schabu bez kości (po 150g każdy)
1 niewielka czerwona papryka lub pół dużej
4 łyżki kiełków rzeżuchy
1 cebulka (może być szalotka) razem z zieloną częścią
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Plastry schabu cienko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami prowansalskimi oraz papryką. Cebulkę drobno posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w paski.
Na płatach mięsa rozłożyć kiełki rzeżuchy, posiekaną cebulę i paski papryki. Zwinąć w roladki, można spiąć wykałaczkami, żeby mieć pewność, że roladki się nie rozwiną.
Gotować na parze 25 minut. Podawać od razu, najlepiej z dużą ilością warzyw. U mnie jest to lekko ostra, lekka sałatka z rukoli, truskawek i sera feta, na którą przepis znajdziecie tutaj. Ta sałatka to jedna z najlepszych, jakie znajdziecie na moim blogu. Prosta w przygotowaniu i z niewielką ilością składników, ale z charakterem. Możecie przygotować też dowolne, inne dodatki, tylko pamiętajcie, żeby uwzględnić WW i WBT z dodatków, poniżej podaję obliczenia dla samej roladki.
1 roladka to ok. 65 kcal, węglowodany: 3g, białko: 8g, tłuszcz: 3g
Informacje dla diabetyków: w jednej roladce znajduje się 0,3 WW i 0,5 WBT