Zupa z rzeżuchy

by dietolog
Przepis na wyjątkową zupę, której głównym składnikiem są aromatyczne i lekko ostre listki rzeżuchy. Zupa z rzeżuchy świetnie będzie wyglądać na świątecznym stole. Jest lekka i wyrazista w smaku, doskonale skomponuje się z jajkami i świeżymi grzankami.

Listki młodej rzeżuchy są wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past kanapkowych na bazie jajek. Wielu ludziom kojarzą się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, jednak ja wysiewam ją zdecydowanie częściej, niż tylko od święta. Najlepiej spożywać ją na surowo, wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych i ma wyrazisty, ostry smak. Ja jednak lubię eksperymentować i na drodze tych eksperymentów, powstała zupa z rzeżuchy. Nie jest to najnowsze moje odkrycie, w zeszłym roku na wiosnę z tym przepisem pojawiłam się w dodatku kulinarnym Mojego Mieszkania „Gotuj z pasją”, ale z pewnością jest to jeden z tych przepisów, do których warto wracać. Tym bardziej na wiosnę.

zupa z rzeżuchy

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

pęczek/tacka rzeżuchy
2 młode cebule ze szczypiorem
1/2 młodego pora (jasna część)
500ml wywaru z warzyw lub wody
100ml wytrawnego białego wina
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz do smaku

Zupę najwygodniej  jest przygotować w garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (ale bez przesady, będziemy zupę blendować), zeszklić na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać aż płyn odparuje. Dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować na gładki krem za pomocą blendera.

W wersji wegańskiej można zastąpić śmietanę, gęstą śmietanką z góry puszki mleka kokosowego. Dla balansu smaku można dodać kilka kropel cytryny. Warto zostawić sobie trochę świeżych listków rzeżuchy do dekoracji. Można ją posypać także prażonymi ziarnami.

zupa z rzeżuchy

1 PORCJA to ok 145 kcal, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g

Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 1,1WW i 1 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Gotuj z pasją, Mieszkanie od KUCHNI, numer specjalny 1/2017 - Dietolog 29 marca, 2018 - 6:02 am

[…] „Gotuj z pasją” Magazynu Moje Mieszkanie. Specjalnie na tą okazję przygotowałam zupę z rzeżuchy. Aksamitną, delikatną i zachwycającą swoim nietuzinkowym […]

Odpowiedz
Kamil 29 marca, 2018 - 1:26 pm

Takiej zupy jeszcze nie jadłem, a rzeżuchę uwielbiam 😉

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 marca, 2018 - 1:49 pm

To podobnie jak ja, uwielbiam rzeżuchę i jadam ją zdecydowanie częściej, niż tylko na święta 🙂

Odpowiedz
Roladki schabowe z rzeżuchą i papryką - Dietolog gotowane na parze 3 maja, 2019 - 10:42 am

[…] z pastą jajeczną, posypywaliśmy obficie sałatki i surówki. Oczywiście robiłam też zupę z rzeżuchy, więc nie powinno Was zdziwić, że postanowiłam dalej eksperymentować z tymi lekko ostrymi […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz