Omlet owsiany – pyszne, pełnowartościowe śniadanie

by dietolog

Przepis na lekki, puszysty omlet owsiany z dodatkami a la caprese. Idealny o poranku, kiedy potrzebna jest energia do działania.

Mój omlet owsiany jest super łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Połączenie płatków owsianych, jajek, sera i warzyw sprawia, że staje się bogatym, sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Można go przygotować w wersji bezglutenowej (tylko musicie kupić płatki bez glutenu). To kolejne moje ulubione śniadanie, tuż obok pieczonej owsianki i kanapek z chleba bez mąki. Podaję przepis i liczę, że wypróbujecie, a potem dacie mi znać jak Wam smakował omlet owsiany.

Składniki na 1 porcję:
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 25 g płatków owsianych górskich (lub zwykłych)
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina oliwy do posmarowania patelni
  • 1/3 kulki mozzarelli light
  • pomidorki koktajlowe
  • garść rukoli
  • kilka listków bazylii
Jajka rozbić. Żółtka ubić z łyżką zimnej wody na puch, doprawić szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać z płatkami owsianymi. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z masą z żółtek z płatkami owsianymi.
Rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną oliwy i wylać na nią masę. Przykryć i smażyć 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Przewrócić na drugą stronę – albo używając płaskiej drewnianej szpatułki, albo tak jak ja na filmie korzystając z drugiej patelni. Smażyć dopóki omlet się nie zetnie z drugiej strony (jeszcze jakąś minutkę). Gorący omlet wyłożyć na talerz. Na wierzch nałożyć garść mixu sałat, pokrojone pomidorki i mozzarellę. Można delikatnie skropić oliwą.

 

 

Sam omlet może być bazą, a dodatki można dowolnie komponować. Nie muszą to być pomidory i mozzarella. Można go podać na przykład z:

  • kremowym twarożkiem, rukolą i łososiem
  • mixem sałat, serem pleśniowym i gruszką
  • liśćmi szpinaku, awokado i granatem
  • roszponką, szynką i suszonymi pomidorami z oleju

Chętnie poznam Wasze propozycje dodatków do omleta. Może mnie czymś zaskoczycie?

1 porcja to ok. 280 kcal, węglowodany: 14g, białko: 22g, tłuszcz: 16g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,4 WW i 2,3 WBT
SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Urszula 17 grudnia, 2021 - 7:25 am

Przypadkiem weszłam na tę stronę i spróbuję na śniadanie stworzyć omlet z płatkami owsianymi.

Odpowiedz
Kasia 8 października, 2022 - 9:45 am

Pani strona jest bardzo pomocna w gotowaniu przy cukrzycy, sama nie wiedziałabym nic.
A omlet to jest sztos ! Jest lepszy niż tradycyjny 🙂
Myślę że będzie bardzo często na moje śniadanie 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 października, 2022 - 8:38 pm

Bardzo się cieszę! Ja też uwielbiam ten omlet!

Odpowiedz
Basia 1 stycznia, 2023 - 10:39 pm

Od lat mam stan przedcukrzycowy oraz niedoczynność tarczycy, czyli razem bardzo słaby metabolizm. Omlet w bardzo podobnej wersji bardzo często gościł na moim stole, bywało, że nieraz i co dzień. Robiłam też wersję „słodką”, zwłaszcza w sezonie. Do omletu (oczywiście z mąką owsianą) dodawałam zamiast soli aromatu do ciast (od serca!), np. waniliowego, albo przyprawy korzennej do owsianki, lub po prostu cynamonu. Oraz odrobinę ksylitolu (max. 2 łyżeczki). Na to po usmażeniu na wierzch jogurt naturalny lub śmietana, a do tego owoce np. maliny czy truskawki, albo nieduża garść jakichś bakalii.
Nie jest to jakieś szczególnie słodkie, ale daje jednak wrażenie zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie zdrowego i sycącego. Robiłam nieraz i na obiad, wtedy z 2-3 jajek. Na każde jajko 1 płaska łyżka mąki. Reszta do smaku.

Odpowiedz

Zostaw komentarz