Propozycja dla osób, które lubią sałatki i nie lubią nudy w kuchni. Pyszna sałatka z pieczonych batatów, cieciorki i przyrumienionego sera halloumi. Doskonałe połączenie smaków warzyw i przypraw, a także składników odżywczych.
Sałatka z pieczonych batatów, cieciorki i sera halloumi z dodatkiem świeżych warzyw o niskim indeksie glikemicznym to doskonały i pełnowartościowy posiłek. Sałatka nie jest nudna i jest bardzo smaczna, dlatego jeśli poszukujecie nowych inspiracji na sałatki, to powinniście wypróbować mój przepis.
Składniki na 4-6 porcji:
400g batatów
400g gotowanej cieciorki
200g sera halloumi
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
100g mixu sałat
200g pomidorków koktajlowych
pestki dyni, słonecznika do posypania
łyżeczka winegretu
Bataty obrać ze skóry i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Cieciorkę odcedzić na sicie i dorzucić do batatów. Wymieszać razem z przyprawami i 2 łyżkami oliwy. U mnie są to kumin, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ale mogą być inne przyprawy takie jak oregano, zwykły mielony kminek czy papryczka chilli. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjąć i ostudzić.
Ser halloumi pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu do czasu, aż powstanie przyrumieniona i chrupiąca skórka. Sałatę opłukać i rozłożyć na talerze, dodać porcję pieczonych warzyw, krojone pomidorki i ser halloumi. Skropić sosem winegret i posypać ulubionymi ziarnami. Gotowe.
Jeśli przepis się Wam podoba, dajcie mi znać w komentarzach pod filmem na youtubie. Dzięki temu, że komentujecie i jesteście aktywni, mój kanał może się rozwijać.
1 duża porcja (jeśli podzielimy składniki na 4) to ok. 460 kcal, węglowodany: 45g, białko: 21g, tłuszcz: 22g
1 trochę mniejsza porcja (przy 6 talerzach) to ok. 310 kcal węglowodany: 30g, białko: 14g, tłuszcz: 15g
Mniejsza porcja sałatki stanowi 3 WW i 1,9 WBT