Dziś mam dla Was przepis na makaron z cukinii zapiekany z ricottą i parmezanem z lekką bazyliową nutą. Idealne danie na lekką, przyjemną kolację, szczególnie latem.

Ci, którzy znają mnie dłużej wiedzą, że cukinia należy do moich ulubionych warzyw. Jest niskokaloryczna, niskowęglowodanowa, nienachalna w smaku i można z niej zrobić wiele smacznych potraw. Tym razem pokroiłam ją za pomocą spiralizera i w ten sposób powstał makaron z cukinii, który zapiekłam z mieszanką dwóch włoskich serów – ricotty i parmezanu – doprawiając przyprawami i bazylią.

Mój TOP 3 przepisów z cukinii:
  • Lazania – moje totalnie popisowe danie, robię je ilekroć chcę zachwycić moich gości (o ile są mięsożerni). Tradycyjny makaron zastępuję paskami cukinii, żeby obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Jest przepyszna.
  • Cukiniowe brownie – ciasto czekoladowe, którego jednym z głównych składników jest cukinia. Zupełnie jej nie czuć w cieście, a daje niskowęglowodanowe, dietetyczne wypełnienie.
  • Leczo – robię je latem non-stop. Wystarczą 3 składniki – cukinia, cebula i pomidory. Doprawiam świeżymi ziołami.

Te dania przygotowuję najczęściej, ale na blogu znajdziecie dużo więcej inspiracji na cukinię. I dziś dołącza kolejny pyszny przepis. Bardzo mi smakuje i mam nadzieję, że Wam również się spodoba. Nagrałam go w wersji filmowej, a filmik znajdziecie na moim kanale Youtube. Zachęcam do subskrybowania kanału i zapraszam na makaron z cukinii zapiekany z ricottą i parmezanem.

makaron z cukinii zapiekany z serami

Składniki na 4 porcje:
  • 2-3 niewielkie cukinie w różnych kolorach (ok. 600g)
  • 250 g ricotty
  • 60 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Ricottę wymieszać z tartym parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cukinię pokroić w cienkie paski – ja użyłam spiralizera, ale można ją pokroić za pomocą obieraczki do warzyw czy temperówki do robienia makaronu z warzyw. Makaron z cukinii ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym tworząc z niego “gniazdka”. Cukinię posmarować od góry oliwą (za pomocą silikonowego pędzelka), żeby się nie spaliła. Każde gniazdko wypełnić serowym farszem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję zapiekania od góry (ale niekoniecznie).

1 porcja to ok. 240 kcal, węglowodany: 12 g, białko: 8 g, tłuszcz: 18g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2 WW i 1,8 WBT

SMACZNEGO!