W mojej kuchni nic się nie marnuje. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo fajne kotlety z ryby, która została mi z dnia poprzedniego.
Jedliśmy pieczonego pstrąga oprószonego solą czosnkową z kaszą gryczaną i zostało mi pół upieczonego fileta i pół woreczka kaszy gryczanej. Za mało dla wszystkich członków rodziny, wyrzucić szkoda, więc postanowiłam przerobić składniki na danie dla całej rodziny. Poszperałam w lodówce i szafkach, miałam jeszcze pół kostki twarogu, kalafiora i dużo bakalii, bez których nie wyobrażam sobie życia. Zaświtał mi w głowie pomysł i zobaczcie co mi wyszło. Pyszne i sycące kotlety rybne z kaszą gryczaną i orzechami. Na prawdę można się nimi najeść. Do tego podałam gotowanego kalafiora, polanego pietruszkowym pesto – bo przyznam, że nie znoszę bułki tartej. Jeśli wydaje Wam się, że nie lubicie kalafiora, spróbujcie bez dodatku bułki podsmażanej na maśle. Według mnie jest smaczniejszy 🙂 To co? Jesteście ciekawi mojej propozycji?
Składniki na 4 porcje:
50g kaszy gryczanej
100g twarogu
100g orzechów włoskich
jajko
kolendra
sól, pieprz do smaku