Spaghetti to jedno z dań na liście „tych problematycznych” dla osób z cukrzycą. Ja jednak znalazłam na nie sposób i chętnie się nim z Wami podzielę. Zobaczcie sami, co tym razem wymyśliłam! Spaghetti bolognese z makaronem warzywnym! Jeśli Wam się spodoba, dodajcie subskrypcję mojego kanału na Youtube.

Zamiast całego talerza mącznych klusek proponuję 2/3 makaronu zamienić na warzywa. Spaghetti zyska na atrakcyjności wizualnej oraz na smaku. Serio! Od kiedy robię makaron z marchewki i cukinii, nikt w domu nie chce jeść zwykłego makaronu. W efekcie na talerzu znajduje się mniej węglowodanów, a więcej warzyw. Marchew i cukinia to jest jedna z wielu opcji. Makaron robię też z pietruszki, pasternaku czy żółtego kabaczka. Żeby skorzystać z mojego przepisu nie trzeba mieć krajalnicy do robienia makaronu z warzyw, choć nie ukrywam, że to duża oszczędność czasu. Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw albo taka ręczna temperówka, którą można marchew czy cukinię pokroić w długie i cienkie paski. Na przykład w jednym z moich przepisów przygotowałam makaron z cukinii na surowo, i zrobiłam go za pomocą obieraczki do warzyw.

Składniki na 4 porcje:
400g mięsa mielonego wołowego
400g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
cebula
ząbek czosnku
posiekane liście bazylii
2 liście laurowe
sól i pieprz
łyżka oliwy
średniej wielkości cukinia
duża marchewka
80g makaronu pełnoziarnistego
60g sera mozzarella w wersji light (opcjonalnie)
Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać też czosnek. Do warzyw dodać mięso i przesmażyć go na dość dużym ogniu, do czasu aż zmieni kolor (z czerwonego na brązowo-szary). Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście laurowe. Przykryć i dusić około 15 minut na niewielkim ogniu.
W międzyczasie przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty (u mnie makaron pszenno-gryczany soba) ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinie pokroić w cienkie paski za pomocą krajalnicy, temperówki lub zwykłej obieraczki do warzyw. Warzywne makarony zblanszować szybko we wrzątku i odcedzić. Cukinię wystarczy blanszować przez 1 minutę, marchew przez maksymalnie 2 minuty. Im krócej tym lepiej, bo gotowanie marchewki zwiększa jej indeks glikemiczny.
Na talerze wyłożyć porcję każdego z makaronów. Odkryć sos, wyjąć z niego liście laurowe, które oddały już cały smak. Dodać posiekane liście bazylii, wymieszać dokładnie i spróbować. Jeśli trzeba dosolić. Wykładać na talerze z makaronem. Na wierzchu posypać niewielką ilością tartego sera mozzarella.
spaghetti dla diabetyka
1 porcja to ok. 300 kcal, węglowodany: 25g, białko: 27g, tłuszcz: 10g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5WW i 2WBT
SMACZNEGO!