Pulpety drobiowe na parze z sosem pomidorowym i fasolka szparagowa z czosnkiem

by dietolog

Do wspólnego gotowania zaprosiłam moją córkę Milenę. Zobaczcie jakie pyszne nam wyszły pulpety drobiowe na parze z fasolką szparagową. Wszystko się nagrało!

Co lubią jeść dzieci? U nas na pierwszym miejscu jest spaghetti bolognese, na drugim (latem) makaron z truskawkami, a na trzecim pulpety drobiowe z fasolką szparagową. I dziś zapraszam pulpety drobiowe gotowane na parze w pomidorowym sosie z fasolką szparagową. A raczej zapraszamy wspólnie z Mileną!

Milena od dawna marzyła, by wystąpić gościnnie na moim jutubie. I tak sobie pomyślałam, że przecież wiele tu jest osób, które mają dzieci i szukają inspiracji na dania dla całej rodziny. Fajnie jest angażować dzieci we wspólne gotowanie. Dzieci mogą nauczyć się nowych umiejętoności i wspólnie możecie spędzić kreatywnie czas. U nas wspólne gotowanie to świetna zabawa!

A! Milence na pewno będzie bardzo miło, jeśli wskoczycie na kanał i napiszecie pod filmikiem coś miłego – w końcu to jej debiut. I koniecznie dajcie znać, czy chcecie więcej filmów z przepisami, które można przygotować z dzieciakami.

Składniki na 4 porcje:

500 g mięsa mielonego z indyka
2 szalotki
ząbek czosnku
1 jajko
400 ml pomidorów z puszki
pęczek bazylii
2 łyżki oliwy

Szalotkę pokroić drobno i zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Odstawić do przestudzenia.

W misce wymieszać mięso z połową zeszklonej cebulki, jajkiem i połową pęczka bazylii (drobno posiekane listki). Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę i uformować z niej 12 kulek. Przełożyć do naszynia żaroodpornego lub do parowaru i gotować na parze 20 minut.

Do pozostałej na patelni cebulki dodać pomidory i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu w czasie, gdy kotlety się parują. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pod koniec gotowania, posiekaną bazylią.

Fasolka:

1 kg zielonej fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
200 ml wody
szczypta soli

Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przecisnąć do niej czosnek i lekko podsmażyć na małym ogniu uważając, żeby się nie przypalił. Dodać fasolkę i 200 ml wody.
Dusić 10 minut pod przykryciem.

Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do fasolki. Wymieszać doprawiając solą i dusić jeszcze 2 minuty.

1 porcja to ok. 325 kcal, węglowodany: 12 g, białko: 31 g, tłuszcze: 17 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2 WW i 2,7 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz