Najprostsza w świecie zupa pomidorowa. Robi się w kwadrans i jest na prawdę pyszna. Zapraszam na zupę, która nie raz uratowała mi życie, kiedy rodzinka była głodna.

Zupa pomidorowa to jest u nas klasyk. Ten przepis jest tak ekspresowy, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Robię ją ilekroć nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Sama wybieram dodatki o niskim indeksie glikemicznym np. ser mozzarella, prażone płatki migdałowe, ziarenka słonecznika czy warzywny makaron. Już kiedyś Wam pokazywałam, jak robię makaron z cukinii przy okazji przepisu na spaghetti. Dzieciom do tej zupy gotuję makaron lub kaszę kuskus. Wszyscy ją bardzo lubią. Jestem pewna, że polubicie ją i Wy, a słoik passaty na “czarną godzinę” na stałe zagości w Waszych szafkach.

Tego przepisu nie mogło zabraknąć na moim Youtubie, dlatego zapraszam Was do oglądania i wspólnego gotowania. Koniecznie dajcie znać w komentarzach pod filmem, jak się Wam podoba i czy chcecie więcej takich prostych przepisów.

zupa pomidorowa z passaty

Składniki na 4 porcje:
  • 800 ml passaty (przecieru z pomidorów)
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • kulka mozzarelli light (125g)
  • 20 g płatków migdałowych

Passatę przelać do rondelka, dodać wodę, dwie łyżki oliwy i suszoną bazylię. Zagotować. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Zupę rozlać na talerze, potrzeć po wierzchu serem mozzarella, posypać prażonymi płatkami migdałowymi i posiekanymi, świeżymi listkami bazylii.

prosta zupa pomidorowa z passaty

1 porcja to ok. 120 kcal, węglowodany: 11 g, białko: 10g, tłuszcz: 9 g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1 WW i 0,8 WBT
Smacznego!