Najprostsza w świecie zupa pomidorowa. Robi się w kwadrans i jest na prawdę pyszna. Zapraszam na zupę, która nie raz uratowała mi życie, kiedy rodzinka była głodna.
Zupa pomidorowa to jest u nas klasyk. Ten przepis jest tak ekspresowy, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Robię ją ilekroć nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Sama wybieram dodatki o niskim indeksie glikemicznym np. ser mozzarella, prażone płatki migdałowe, ziarenka słonecznika czy warzywny makaron. Już kiedyś Wam pokazywałam, jak robię makaron z cukinii przy okazji przepisu na spaghetti. Dzieciom do tej zupy gotuję makaron lub kaszę kuskus. Wszyscy ją bardzo lubią. Jestem pewna, że polubicie ją i Wy, a słoik passaty na „czarną godzinę” na stałe zagości w Waszych szafkach.
Tego przepisu nie mogło zabraknąć na moim Youtubie, dlatego zapraszam Was do oglądania i wspólnego gotowania. Koniecznie dajcie znać w komentarzach pod filmem, jak się Wam podoba i czy chcecie więcej takich prostych przepisów.
Składniki na 4 porcje:
- 800 ml passaty (przecieru z pomidorów)
- 400 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- kulka mozzarelli light (125g)
- 20 g płatków migdałowych
Passatę przelać do rondelka, dodać wodę, dwie łyżki oliwy i suszoną bazylię. Zagotować. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Zupę rozlać na talerze, potrzeć po wierzchu serem mozzarella, posypać prażonymi płatkami migdałowymi i posiekanymi, świeżymi listkami bazylii.