Przepis na wegańskie chilli z batata i fasoli. Pomidorowa potrawka bez mięsa i nabiału, co prawda z odrobiną miodu (ale można go zastąpić syropem klonowym). Pyszna alternatywa dla chilli con carne, nie tylko dla wegan.

Wegańskie chilli? Pomyślicie, że oszalałam. A ja zwyczajnie zostałam uwięziona w domu z ograniczoną ilością składników. Tak, nie przejęzyczyłam się. Uwięziona. Odprowadzając do szkoły Milenę, w wózku Tymka urwało się kółko! I to tak bezpowrotnie, bo pękł bolec od kółka i jego część została w środku, w wózku. Dobrze, że mieszkamy blisko szkoły, to jakoś udało mi się wrócić. Tomek pojechał do pracy i zabrał samochód, a mi się nie uśmiechało dygać z obciążeniem w postaci Tymka na zakupy. Zrobiłam przegląd szafek.

Znalazłam 3 niewielkie bataty, czerwoną cebulę, kilka puszek fasoli różnej maści (czerwoną, cieciorkę, białą, pinto) i pomidory, a na oknie leniwie więdła kolendra. Wiedziałam, że muszę trochę namieszać, żeby to smakowało… no i namieszałam! Z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że zaczynam ogarniać tą wegańską kuchnię coraz lepiej.

wegańskie chilli

Składniki na 4 porcje:

400g obranych i pokrojonych w kostkę batatów
220g ugotowanej czerwonej fasoli (u mnie konserwowa)
400g krojonych w kostkę pomidorów
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
200ml wywaru warzywnego (może być też woda, ale zawsze lepszy wywar)
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chilli (lub więcej jeśli ktoś lubi ostro)
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego, jeśli ktoś nie jada/nie może jeść miodu)
sól i pieprz
kolendra do podania

Bataty obrać ze skórki i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. W garnku z dużym dnem rozgrzać oliwę (niezbyt mocno, nie może zacząć się dymić) i wrzucić na nią pokrojoną cebulę. Zeszklić 2 minuty, po czym dodać bataty.  Podsmażyć na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Kumin zmielić w młynku do kawy, przyprawić nim potrawę, dodać chilli, a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie dodać także odsączoną czerwoną fasolę, krojone pomidory i wywar warzywny. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Świetnie smakuje z kolendrą.

wegańskie chilli

1 porcja to ok. 200 kcal, węglowodany: 35g, białko: 6g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,5WW i 0,6WBT

SMACZNEGO!