Leczo z cukinii, cebuli i pomidorów z mozzarellą i pestkami dyni

by dietolog

Przepis na leczo z cukinii, cebuli i pomidorów, które podałam z mozzarellą i pestkami dyni. Jest pyszne, sycące i dietetyczne. Idealne na lekki wakacyjny obiad lub kolację.

Lato to idealny czas, żeby wzbogacić swoje menu o sezonowe warzywa. Cukinia jest moim faworytem! Ma niewiele kalorii, dużo błonnika, nie ma wyraźnego dominującego smaku i doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Numerem jeden jest dla mnie lazania z cukinii, ale to danie mięsne, a ostatnio ograniczam spożycie mięsa. Ostatnio robiłam też ciasto z cukinii brownie – możecie zerknąć na mój kanał Youtube, bo jest tam film z tym ciastem. Jednak kiedy nie mam czasu, albo mam lenia (tak, też czasem mam) to idę najmniejszą linią oporu i robię leczo.

Danie jest totalnie proste. Tak na prawdę wystarczą do niego jedynie 3 składniki – cukinia, cebula i pomidory + przyprawy. U nas sprawdza się idealnie. Dzieciom dodatkowo gotuję makaron, a ja zjadam samo. Tak lubię najbardziej. Dodaję sobie trochę sera i jakieś nasiona. Dokładnie tak jak poniżej.

Składniki na 2 porcje:
  • 500 g cukinii
  • 1 duża biała cebula
  • 400 ml krojonych pomidorów (może być passata)
  • 1 łyżka oliwy
  • pół pęczka bazylii (może być też łyżeczka suszonej)
  • 60 g mozzarelli light
  • łyżka nasion dyni
  • sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na dużej patelni z grubym dnem na łyżce oliwy. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki. Ja dodaję ze skórką, ale jeśli cukinia jest duża i ma grubą skórkę, można obrać. Pokrojoną cukinię dodać do cebuli. Podsmażyć i po chwili dodać pomidory/passatę. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, a także posiekaną bazylią. Dusić kilka/kilkanaście minut, aż cukinia zmięknie. Ja najbardziej lubię taką al dente (nie rozgotowaną cukinię). Kwestia gustu i smaku.

Wyłożyć porcje leczo na talerze, potrzeć po wierzchu mozzarellą (na gorącym leczo mozzarella przyjemnie się topi) i posypać pestkami dyni oraz posiekaną świeżą bazylią.

leczo z cukinii, cebuli i pomidorów

1 porcja to ok. 285 kcal, w: 27g, b: 13g, t: 14g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7 WW i 1,7 WBT

SMACZMEGO!

You may also like

4 komentarze

DomologiaStosowana.PL 18 sierpnia, 2021 - 6:08 am

leczo z mozzarellą?? to na pewno musi być bardzo smaczne!! koniecznie muszę przygotować!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 sierpnia, 2021 - 6:39 am

Polecam

Odpowiedz
LanaDelRey.PL 27 sierpnia, 2021 - 12:55 pm

Przygotowałam wczoraj na obiad, większą porcję – z myślą że będzie również na dzisiaj, ale nie zostało nawet odrobinki! Pyszne jest to leczo!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 sierpnia, 2021 - 4:29 am

Zgadza się, znika ekspresowo. W sezonie to moje ulubione danie – szybko się robi i jest przepyszne. Cieszę się, że i Tobie smakuje.

Odpowiedz

Zostaw komentarz