Przepis na leczo z cukinii, cebuli i pomidorów, które podałam z mozzarellą i pestkami dyni. Jest pyszne, sycące i dietetyczne. Idealne na lekki wakacyjny obiad lub kolację.
Lato to idealny czas, żeby wzbogacić swoje menu o sezonowe warzywa. Cukinia jest moim faworytem! Ma niewiele kalorii, dużo błonnika, nie ma wyraźnego dominującego smaku i doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Numerem jeden jest dla mnie lazania z cukinii, ale to danie mięsne, a ostatnio ograniczam spożycie mięsa. Ostatnio robiłam też ciasto z cukinii brownie – możecie zerknąć na mój kanał Youtube, bo jest tam film z tym ciastem. Jednak kiedy nie mam czasu, albo mam lenia (tak, też czasem mam) to idę najmniejszą linią oporu i robię leczo.
Danie jest totalnie proste. Tak na prawdę wystarczą do niego jedynie 3 składniki – cukinia, cebula i pomidory + przyprawy. U nas sprawdza się idealnie. Dzieciom dodatkowo gotuję makaron, a ja zjadam samo. Tak lubię najbardziej. Dodaję sobie trochę sera i jakieś nasiona. Dokładnie tak jak poniżej.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g cukinii
- 1 duża biała cebula
- 400 ml krojonych pomidorów (może być passata)
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka bazylii (może być też łyżeczka suszonej)
- 60 g mozzarelli light
- łyżka nasion dyni
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na dużej patelni z grubym dnem na łyżce oliwy. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki. Ja dodaję ze skórką, ale jeśli cukinia jest duża i ma grubą skórkę, można obrać. Pokrojoną cukinię dodać do cebuli. Podsmażyć i po chwili dodać pomidory/passatę. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, a także posiekaną bazylią. Dusić kilka/kilkanaście minut, aż cukinia zmięknie. Ja najbardziej lubię taką al dente (nie rozgotowaną cukinię). Kwestia gustu i smaku.
Wyłożyć porcje leczo na talerze, potrzeć po wierzchu mozzarellą (na gorącym leczo mozzarella przyjemnie się topi) i posypać pestkami dyni oraz posiekaną świeżą bazylią.
1 porcja to ok. 285 kcal, w: 27g, b: 13g, t: 14g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7 WW i 1,7 WBT
4 komentarze
leczo z mozzarellą?? to na pewno musi być bardzo smaczne!! koniecznie muszę przygotować!
Polecam
Przygotowałam wczoraj na obiad, większą porcję – z myślą że będzie również na dzisiaj, ale nie zostało nawet odrobinki! Pyszne jest to leczo!
Zgadza się, znika ekspresowo. W sezonie to moje ulubione danie – szybko się robi i jest przepyszne. Cieszę się, że i Tobie smakuje.