Niskowęglowodanowa frittata z pomidorami

by dietolog

Przepis na niskowęglowodanowy posiłek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na każdy inny posiłek w ciągu dnia. Frittata z pomidorami to świetna pozycja dla zabieganych. Szybko się ją robi, można odgrzewać, ale też świetnie smakuje na zimno.

Frittata z pomidorami to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Frittaty są popularne w kuchni włoskiej i hiszpańskiej, a ich fenomen polega na tym, że nie używa się w nich ciasta. Warzywa czy inne dodatki (np. szynkę) zalewa się masą jajeczną ze śmietaną czy jogurtem z dodatkiem sera (najlepsze włoskie takie jak parmezan czy peccorino, ale może być też mozzarella). Danie charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów (wszak nie używa się do przygotowywania mąki) dlatego dość często gości w moim domu. Dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów bardzo ułatwia kontrolę glikemii przy cukrzycy, ale również sprawdzi się przy insulinooporności czy po prostu podczas odchudzania.

Frittata z pomidorami poleca się do wypróbowania, a ja zapraszam do zaprzyjaźnienia się z moim kanałem Dietolog na Youtube. Co tydzień wrzucam nową, pyszną inspirację kulinarną. Czekam na Wasze komentarze pod filmem. A poniżej dodałam przepis w wersji tekstowej.

Składniki na 4 porcje:
  • 8 jajek
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 500 g pomidorów lub pomidorów koktajlowych
  • 40 g tartego parmezanu
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz

Do podania: garść rukoli, pokrojone pomidorki koktajlowe

Jajka roztrzepać za pomocą rózgi i wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać połowę parmezanu, przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, można także dodać suszoną bazylię czy oregano).

Pomidory przekroić na połówki. Masę jajeczną wylać do naczynia żaroodpornego, pomidory ułożyć przecięciami do góry. Po wierzchu posypać parmezanem i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie i delikatnie przypiecze.

Frittata z pomidorami świetnie smakuje posypana listkami rukoli i jeszcze na wierzchu z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

frittata z pomidorami

1 porcja to ok. 260 kcal, węglowodany: 6g, białko: 23g, tłuszcz: 16g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się ok. 0,6 WW i 2,3 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

LanaDelRey.PL 17 sierpnia, 2021 - 8:31 am

Ta frittata jest genialna!! 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 sierpnia, 2021 - 9:05 am

Też tak sądzę!

Odpowiedz

Zostaw komentarz