Jeśli lubicie pasty do kanapek i wszelkiego rodzaju do warzyw pokrojonych w słupki to ta pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów wprost podbije Wasze serca. Jestem tego pewna!

Bardzo prosta w przygotowaniu, ale interesująca w smaku pasta z czerwonej soczewicy posmakowała nawet dzieciakom. Milena doprasza się o kanapki z tą pastą (i ogórkiem, ale ostatnio to nawet do dżemu jadłaby kiszonego ogórka – dbamy o jelita!). Pomysł wpadł mi do głowy dość niespodziewanie, bo czasem zamiast kaszy do obiadu gotuję soczewicę. Jakoś mi się ostatnio dużo tej soczewicy ugotowało, no a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to powstała taka cudna pasta.

pasta z czerwonej soczewicy

Składniki na ok. 500g pasty:

100g suchych nasion czerwonej soczewicy
60g ziaren słonecznika
4 suszone pomidory z oleju
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
sól, pieprz, oregano do smaku
1 łyżka bio oleju tłoczonego na zimno POMIDOR i łyżeczka ziaren słonecznika do podania

Soczewicę wsypać do rondelka ze szczyptą soli, zalać wrzątkiem (w proporcji 2,5:1) i gotować aż soczewica wchłonie całą wodę (jakieś 10 minut). Odstawić do ostudzenia. Słonecznik uprażyć szybko na suchej patelni. Soczewicę, ziarenka słonecznika i suszone pomidory zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku przyprawami.

pasta z czerwonej soczewicy składniki w blenderze

Masę przełożyć do miseczki i łyżkę zrobić w środku wgłębienie, skropić olejem i posypać ziarenkami słonecznika. Pasta jest dosyć sycąca i zwarta. Nadaje się świetnie jako dodatek do kanapek ale mi najbardziej smakuje w połączeniu w pokrojonymi w słupki warzywami korzeniowymi.

pasta z czerwonej soczewicy do kanapek

100g pasty to ok. 210 kcal, węglowodany 15g, białko: 8g, tłuszcz: 13g

Informacje dla diabetyków: w 100g pasty znajduje się 1,5 WW i 1,5 WBT

SMACZNEGO!

KONKURS

Wspólnie z Semco przygotowałam dla Was niespodziankę. Ktoś w Was może wygrać zestaw 4 wybranych przez siebie olejów bio. Zadanie jest super proste, wystarczy w komentarzu do tego posta dodać pomysł na wykorzystanie oleju tłoczonego na zimno z oferty sklepu internetowego SemCo. Na Wasze komentarze czekam do końca tego tygodnia tj. do 3 listopada 2019.

WYNIKI ZABAWY

Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie i dodali komentarze pod tym wpisem. Decyzja nie była najłatwiejsza, bo nieźle zaszaleliście w komentarzach. Ale zasady jakie są każdy widzi – jedna osoba wygrywa. Żeby nie przedłużać. Dam się porwać Asi Królewicz na prawdziwą grecką ucztę. Zainspirowałaś mnie zrobienia tapenady 🙂 Gratuluję! Oleje lecą do Ciebie. Podeślij mi w mailu adres do przesłania nagrody i smaki olejów, które wybierasz.

Regulamin
  1. Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog.
  2. Fundatorem nagród jest firma SemCo.
  3. W konkursie może wziąć udział każdy zalogowany użytkownik bloga (lub anonimowy z podaniem adresu e-mail), kto poprawnie wykona zadanie konkursowe.
  4. Zadanie konkursowe polega na umieszczeniu pod tym postem propozycji na danie z wykorzystaniem wybranego przez siebie oleju tłoczonego na zimno marki SemCo.
  5. Konkurs trwa od  30 października do 03 listopada 2019 roku.
  6. Konkurs nie jest grą losową. Wygra najbardziej kreatywny komentarz wybrany subiektywnie przez organizatorkę.
  7. Nagrodą jest zestaw 4 wybranych przez zwycięzcę aromatyzowanych olejów bio tłoczonych na zimno marki SemCo 250ml.
  8. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy 4 listopada 2019r. Decyzja wyboru zwycięskiego zgłoszenia jest nieodwołalna.
  9. Osoba, która wygra w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyników powinna odesłać do organizatora swój adres korespondencyjny na adres mailowy kontakt@dietolog.pl. Po tym terminie nagroda przepada.
  10. Nagroda zostanie wysłana pocztą w ciągu 10 dni od przesłania adresu korespondencyjnego.
  11. Wysyłka jest możliwa jedynie na terenie kraju (Polska), nie ma możliwości wysłania nagród za granicę.
  12. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu.
  13. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.