PEŁNOZIARNISTE CIASTO BANANOWE

by dietolog

Jesień to nie tylko pora spacerów w szeleszczących, kolorowych liściach przy leniwym pomarańczowym słońcu wczesnym popołudniem… Liście szybko brązowieją, temperatury gwałtownie spadają, nadchodzą deszcze i zimny wiatr. W takie długie i chłodne jesienne wieczory normalne jest, że pragniemy osłodzić sobie życie.. W końcu nadchodzi 5 miesięcy zimna, ciemności od wczesnego popołudnia i niebawem (tak mówią prognozy) brrrr… śnieg. Na takie właśnie wieczory niekoniecznie powinniśmy pochłonąć dwie tabliczki czekolady, może to poskutkować rozmiarem, albo i dwa więcej na wiosnę. Lepiej odrobinę się wysilić (moje przepisy naprawdę nie wymagają wielkich kulinarnych umiejętności) i upiec coś pysznego, dzisiaj polecam:

Składniki na 24 porcje:

150 g miękkiego masła
4 jajka
50 g ksylitolu lub łyżka słodzika do pieczenia
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mielonych migdałów
proszek do pieczenia
100 ml mleka
4 banany
4 łyżki soku z cytryny

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas mieszając dodać jajka i słodzidło do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do masy jajeczno-maślanej na przemian z mlekiem. Ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Banany obrać, lekko rozgnieść i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masą. Ciasto przełożyć do 2 keksówek (20cm) posmarowanych cienko tłuszczem i posypanych łyżką mielonych migdałów. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków – jeśli się już nie lepi, to znaczy że ciasto jest upieczone. Wyjąć, lekko wystudzić w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną/deskę.

PORCJA zawiera ok. 160 kcal,  węglowodany: 15g; białka: 5g; tłuszcze: 9g

SMACZNEGO!

Tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić pięknych zdjęć pokrojonego ciasta. Ostatnio przeglądałam różne blogi i dochodzę do wniosku, że chyba muszę popracować nad kunsztem fotograficznym.. Będę się starać nie zjeść ciasta następnym razem i pięknie go sfotografować 🙂

Ciepłe mleko czy kakao i to ciasto doskonale się sprawdzi na taki zimny wieczór jak dziś.

You may also like

7 komentarzy

CARUNIA 26 października, 2012 - 6:10 pm

Wygląda pięknie 🙂 Ja mam już odłożone banany na swoje ciasto i tak biedne czekają 😉 Bardzo tu fajnie i ciekawie, będę zaglądać, pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 października, 2012 - 6:16 pm

Dziękuję 🙂 Aaaa, i przyznam Ci się, że od jakiegoś czasu również zaglądam do Twojego bloga – z miłości do parowaru. Bardzo fajne rzeczy parujesz!

Odpowiedz
whiness 26 października, 2012 - 6:17 pm

Świetny przepis 🙂 Ciasto bananowe jest jednym z moich ulubionych, zdrowe i tak słodkie.

Odpowiedz
DanKam 21 maja, 2013 - 3:44 pm

Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika…niebo w gębie!!! Pierwszy raz robiłam ciasto z bananami i przyznam się, że nie spodziewałam się że będzie aż takie pyszne!!!!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 21 maja, 2013 - 4:51 pm

Bardzo się cieszę 🙂 Może z wyglądu nie jest takie apetyczne, ale smak zupełnie to rekompensuje 🙂 Polecam wypróbuj też rabarbarowe, ja ostatnio w kółko je piekę i ciągle "magicznie znika". Pozdrawiam!

Odpowiedz
Julia Musiał 8 sierpnia, 2013 - 7:56 pm

Ile to jest porcja ? Wygląda pięknie .

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 8 sierpnia, 2013 - 8:07 pm

Biorąc pod uwagę, że użyłam 35cm blaszki, to porcja to będzie około półtora-centymetrowy "plaster" ciasta 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz