KOSZYCZKI SEROWE pachnące wiosną

by dietolog
Przepis na koszyczki serowe, które zastąpią miseczki na zdrową wiosenną sałatkę lub świąteczną kompozycję z jajeczkiem. Bardzo prosty i zachęcający sposób podania jajek.

Dziś pierwszy dzień astronomicznej wiosny! Wiosna astronomiczna rozpoczyna się w momencie równonocy wiosennej i trwa do momentu przesilenia letniego, jak dziwnie by to nie brzmiało, w tym roku wypada to właśnie dzisiaj! Z tej wspaniałej okazji, zachęcam do zjedzenia pierwszego w tym roku wiosennego śniadanka. Jako, że dzień jest wyjątkowy, to i śniadanie takie być powinno. Świętujmy zatem nadejście wiosny astronomicznej wiosną na talerzu, wyczekując z utęsknieniem wiosny za oknem. W roli głównej dziś koszyczki serowe.

Koszyczki serowe bardzo łatwo przygotować, zastąpią miseczkę na sałatkę, surówkę, plasterki wędliny, jajko, cokolwiek nam przyjdzie do głowy – wyglądają apetycznie, są chrupiące i smaczne. Może nie są niskokaloryczne, ale taki dzień jak dzisiaj zdarza się raz w roku, dlatego małe odstępstwo od diety jest wręcz wskazane. Kluczem jak zawsze jest umiar. Myślę, że mogą być także świetnym dodatkiem do wielkanocnego śniadania.

KOSZYCZKI SEROWE

Składniki na 4 koszyczki:
150g parmezanu

Dodatki:
garść mixu sałat
2 jajka
kilka koktajlowych pomidorków
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy (np. do kuchni włoskiej, co kto lubi)

Parmezan zetrzeć na małych oczkach. Rozgrzać teflonową patelnię i rozsypać na niej ser w okręgi o średnicy ok. 10cm. Poczekać aż się rozpuści, przełożyć za pomocą drewnianej łopatki na odwrócone do góry dnem szklanki. Poczekać aż ostygną i stwardnieją. Łatwizna, prawda?

Jest jeszcze jeden sposób – roztopienie okręgów sera ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku – wystarczy 3 minuty i piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Okrągłe serowe placki odwracamy (można nawet z papierem do pieczenia) na szklanki odwrócone dnem do góry formujemy koszyczki i czekamy aż ostygną i stwardnieją.

Każdy może wybrać metodę, która będzie dla niego wygodniejsza, łatwiejsza lub po prostu subiektywnie lepsza – moje koszyczki powstały na patelni.

Zawartość tych smakowitych serowych miseczek to sprawa indywidualna.W moich serowych koszyczkach znalazło się kilka liści różnych sałat, ćwiartki jajka, pomidorki koktajlowe, kropla oliwy i przyprawy. Można też zjeść z pełnoziarnistym tostem.

1 serowy koszyczek (bez zawartości) to ok. 170kcal, 15g białka, 12g tłuszczu

SMACZNEGO!

You may also like

3 komentarze

Catus 20 marca, 2013 - 12:53 pm

Jakie kolorowe!Takie śniadanie to ja bym z chęcią zjadła 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 20 marca, 2013 - 1:02 pm

pyszny pomysł:)

Odpowiedz
Gniazdka ziemniaczane z jajkami - Dietolog 28 marca, 2018 - 5:29 pm

[…] szybciej (cukinia szybciej się upiecze, niż ziemniaki. Wielbicielom żółtego sera, przypominam serowe koszyczki, które niezmiennie cieszą się u mnie dużą popularnością w okolicy Wielkanocy. Zapewniam, że […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz