Obiecałam, że będzie coś „sernikowego”, dlatego z wielką przyjemnością chciałabym Wam zaproponować fantastycznie puszyste, delikatne jak chmurka i dietetyczne suflety z chudego twarożku. Teoretycznie podane składniki pozwalają na przyrządzenie 4 sufletów, ale ostrzegam że podwójna porcja to przyjemność w tym wypadku. Należy pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo suflety opadną i nie będą udane. Poza tym jednym szczegółem, przepis jest banalnie prosty. Każdy bez większego problemu sobie poradzi. Zachęcam do wypróbowania i delektowania się gorącym sufletem.
Składniki na 4 porcje:
3 jajka
3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
250g chudego twarogu
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
odrobina masła do posmarowania naczyń żaroodpornych
4 małe lub 2 większe naczynia żaroodporne (kokilki)
Żółtka oddzielić od białek i razem z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać twaróg, mąkę, budyń i sok z cytryny ciągle miksując. Na koniec dodać sztywną pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Puszystą masę przełożyć do wysmarowanych odrobiną masła naczyń żaroodpornych i wstawić do większego naczynia lub tacki, do której wlać wrzątek na wysokość ok. 1cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ºC i zapiekać 15-20 minut na złotobrązowy kolor. Nie otwierać piekarnika w międzyczasie, bo spadek temperatury sprawi, ze suflety opadną. Podawać gorące, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika (w ciągu 60 sekund od wyciągnięcia z piekarnika powinny znaleźć się na stole).
1 PORCJA to ok. 160kcal, białko: 19g, węglowodany: 14g, tłuszcz: 3g
SMACZNEGO!
5 komentarzy
świetnie wygląda:)
Dziekuję bardzo!! 🙂 jak tylko znajdę czas w tym tygodniu, to zrobię. Nigdy nie robiłam sufletu, ale musi wyjść 🙂 Cudnie wyglądają!
Zrobiłam dzisiaj i muszę przyznać, że jest znakomity. Zamiast ksylitolu użyłam zwykłego cukru.
uwielbiam takie serowe wypieki 🙂
Niebiańska uczta!!
Na pewno zagości wśród moich stałych pozycji deserowych. Szczególnie, że jest łatwy i stosunkowo szybko się go robi:) Jeszcze raz dziękuję za ten przepis:)