SERNIK ZE ŚLIWKAMI

by dietolog

Przepis na pyszny, sezonowy, jesienny sernik ze śliwkami.

Jesień to czas owoców, które bardzo lubię – śliwek! Pełno ich teraz na straganach, więc korzystam póki mogę, bo właśnie teraz są najsmaczniejsze, a także najtańsze, bo jest na nie sezon. Dotychczas moim popisowym ciastem z tymi pysznymi owocami była TARTA MIGDAŁOWO-ŚLIWKOWA, która robi furorę w moim domu i znika w naprawdę ekspresowym tempie. Wypróbujcie koniecznie, jeśli nie mieliście okazji, jestem przekonana, że posmakuje każdemu. Tym razem postanowiłam zaszaleć. Upiekłam sernik ze śliwkami.

Użyłam twarogu 0% tłuszczu, zamiast cukru w cieście użyłam niewielkiej ilości miodu, no i mąkę pełnoziarnistą. Efekt przeszedł moje oczekiwania, bo nie sądziłam, że wyjdzie takie pyszne ciasto. Wygląd też ma niczego sobie, zobaczcie sami:

SERNIK ze ŚLIWKAMI

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:
200g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki płynnego miodu
100g masła
jajko
szczypta soli

Masa serowa:
400g twarogu 0% (2 kostki)
100g cukru pudru
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
1 czubata łyżka budyniu waniliowego (można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem waniliowym)

300g śliwek

Mąkę posiekać z masłem, dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Śliwki umyć i przeciąć na połówki pozbywając się pestek. Jajka zmiksować z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki – ja ułożyłam skórkami do góry i trochę się wysuszyły (mi to nie przeszkadzało, ale komuś mogłoby przeszkadzać), dlatego proponuję spróbować ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.
1 porcja to ok. 210kcal, węglowodany: 22g, białko: 10g, tłuszcz: 9g
Udanego eksperymentu ciąg dalszy… czyli śniadaniowe babeczki serowo-śliwkowe. Składniki i przepis dokładnie jak powyżej, jednak sposób podania zgoła inny. Z ciasta wycięłam szklanką krążki, włożyłam je do foremek „babeczkowych”, do każdej włożyłam łyżkę serowej masy, a na wierzch połówkę śliwki. Babeczki wyszły ładne i przepyszne. Zniknęły w mig!
SMACZNEGO!

You may also like

10 komentarzy

Konczi i Szpileczka 14 września, 2014 - 8:21 am

Mniam pyszności, jeśli można by było chudnąć jedząc tylko takie deserki to ja byłabym pierwsza na tej diecie! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

Odpowiedz
Anonimowy 14 września, 2014 - 8:54 am

Babeczki wyglądają jak delicje.Są śliczne.Dziękuję za ten pomysł.
Koniecznie do wykonania.
Pozdrawiam.Kokosanka

Odpowiedz
Anonimowy 14 września, 2014 - 11:35 am

miażdżą system! uwielbiam sliwki!
Weronika;)

Odpowiedz
MP-MEDICAL 15 września, 2014 - 7:28 am

Jakoś tak bardzo bardzo mało kalorii to nie ma ale i tak na pewno spróbuję 🙂

Odpowiedz
gin 15 września, 2014 - 8:07 pm

Tarta wygląda cudownie, ale te babeczki są tak urocze, że nie potrafię im się oprzeć 🙂

Odpowiedz
Dietetyk 24 września, 2014 - 12:56 pm

Fajny pomysł z tymi Delicjami 😀

Odpowiedz
elektryk 26 września, 2014 - 6:14 pm

wygląda mega smakowicie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30 września, 2014 - 10:13 am

Cudo! Nie tylko wygląda pięknie ale i smakuje wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Adwokat Śrem 13 listopada, 2014 - 9:03 am

Moja żona robi najpyszniejszą tartę na świecie – z malinami i borówkami. Uwielbiam tartę, więc na pewno ten przepis polecę żonie!

Odpowiedz
Kruche ciasto ze śliwkami - Dietolog 6 września, 2020 - 2:24 pm

[…] do niego filmik na YT, bo wiem, że część z Was woli filmiki z przepisami). Polecam Wam też sernik ze śliwkami, mam do niego dużą słabość, a także żytni biszkopt ze śliwkami, który wprost uwielbiacie […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz