Nie wiem, czy bardziej zakwalifikować ten wypiek do pieczywa czy bardziej do słodkości. Fajna i prosta opcja dla tych, co na diecie bezglutenowej. Dodatkowo przepis nie zawiera laktozy ani jajek – mam nadzieję, że ucieszą się moje koleżanki, co mają alergiczne dzieci w domu. Wczoraj miałam przyjemność w miłym towarzystwie być na warsztatach Kawy Inka w Garze Tomka Jakubiaka i tak się zainspirowałam. Zdziwicie się jakie to łatwe 🙂
Składniki na 10 porcji:
700g jabłek
300g suchej kaszy jaglanej
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie łyżeczka kawy Inka bezglutenowej – to nowość
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć drobno na tarce. Dodać surową kaszę jaglaną, miód, cynamon oraz kawkę. Dokładnie wymieszać nie przejmując się nadmiarem soku z jabłek, kasza wszystko wciągnie podczas pieczenia. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (190 stopni bez termoobiegu). Można przykryć, jakby chlebek zaczął się przypiekać na wierzchu.
1 porcja to ok. 150kcal, węglowodany: 32g, białko: 4g, tłuszcz 1g
SMACZNEGO!
Komunikat specjalny do moich kawowych koleżanek – Jeśli macie ochotę na kawkę zbożową, to mam pełen wachlarz do wyboru 🙂
7 komentarzy
Zapisuję przepis, super!
zdecydowanie pyszne i jakie proste!
Faktycznie nic trudnego ☺ juz modyfikuje i kombinuje!
Jakie fajne kawy, nie widziałam ich jeszcze w sklepach
Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Będę musiała taki sobie upiec. Czuję, że mi posmakuje;)
Przepis wygląda dość egzotycznie, jestem bardzo ciekaw smaku – nie jestem go sobie w stanie nawet wyobrazić. 😀 Może jakiś catering dietetyczny posiada taki specjał w swojej ofercie? Trzeba się rozejrzeć, bo jakoś samemu nie chce mi się tego przygotowywać, mimo, że wygląda smakowicie. xD Pozdrawiam serdecznie
Zdrowe odżywianie 🙂