Dietolog O MNIE
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Śniadania
    • zupy
    • Dania rybne
    • Dania wegetariańskie
    • Dania mięsne
    • Sałatki i surówki
    • Zdrowe słodkości
    • Koktajle
  • Filmy
    • Angie gotuje
    • Talerz diabetyka
    • Talerz diabetyka 2
    • Talerz Diabetyka 3
    • Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz
  • Życie z cukrzycą
  • Pressroom
  • Blog
    • Moim zdaniem
    • Jego zdaniem
    • Dziecko prawdę Ci powie
    • Sweet Eurotrip
    • Warsztaty
    • FAJNE miejsca
    • Konkursy
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • Email
Dietolog
artykuł rzeczpospolita angelina ziembińska
Pressroom
By: dietolog Maj 12, 2017

Masz cukrzycę? Czytaj etykiety!, Rzeczpospolita, dodatek „Jak żyć z cukrzycą”, 12 maja 2017

artykuły Cukrzyca dobre dla diabetyków Mądre odżywianie zdrowe nawyki żywieniowe
Share
Comment 0

Zobacz także:

CUKRZYCA niejedno ma imię – magazyn DOBRA MAMA nr 5(57)2019
By: dietolog Listopad 19, 2019
Światowy Dzień Cukrzycy 2019
By: dietolog Listopad 11, 2019
Gotuj z pasją, Mieszkanie od KUCHNI, numer specjalny 1/2017
By: dietolog Maj 15, 2017

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


ŁOSOŚ z BURACZKOWYM PESTO
Gotuj z pasją, Mieszkanie od KUCHNI, numer specjalny 1/2017

MOJA KSIĄŻKA

cukrzyca na obcasach

O mnie

Mam na imię Angelina i miło mi Cię powitać na moim blogu. Jest to miejsce, gdzie znajdziesz smaczne i zdrowe przepisy dla całej rodziny. Mam cukrzycę typu 1, stąd wiele moich treści ma cukrzycę w tle lub na pierwszym planie. Mieszkam z mężem Tomkiem i trójką naszych dzieci (8-letnią Milenką, 2-letnim Tymkiem i urodzoną w styczniu 2020 Janeczką) w Warszawie, gdzie znalazłam swoje miejsce na ziemi. Lubię to miasto. Lubię ludzi, dobre jedzenie i podobno mam niezłe poczucie humoru, ale zdecydowanie lepiej gotuję, niż opowiadam żarty. Moja kuchnia oparta jest na świeżych produktach, nieskomplikowanych recepturach i sezonowości. Lubię eksperymentować, mieszać i odkrywać nowe smaki.

Zapisz się do newslettera

Obserwuj mnie na Facebooku

Moje Social Media

AKTYWNIE WSPIERAM

Popularne wpisy

  • Ile tłuszczu powinno być w organizmie? Maj 10, 2014
  • indeks glikemiczny
    Dieta z niskim Indeksem Glikemicznym – najlepsza dla diabetyków Maj 13, 2013
  • SZARLOTKA dla diabetyka Październik 12, 2013
  • Dieta lekkostrawna po operacji Lipiec 30, 2013
  • CUKRZYCA CIĄŻOWA Sierpień 31, 2017
  • SERNIK DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka Czerwiec 16, 2019
  • Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka Maj 5, 2020

przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Tagi

1500 kalorii artykuły bez cukru ciasto cukinia Cukrzyca czekolada czytam bo lubię dieta diabetyka dobre dla diabetyków dobre rady film fish friday Fotodieta Jedz i chudnij konferencja konkurs książki kwasy tłuszczowe omega Lekkostrawna mięso mielone moim zdaniem Montignac Mądre odżywianie na parze odchudzanie owoce morza przepisy pulpety recenzja recenzja. książka Relaks ryby sałatka składniki pokarmowe surówka szparagi tanie danie testowanie Warsztaty youtube zapiekanka zbilansowana dieta zdrowe nawyki żywieniowe zupa

Recent Articles

Przepisy, Zdrowe słodkości
Ciasto z rabarbarem i pianką bez cukru
By: dietolog Czerwiec 7, 2022
Blog, Moim zdaniem, Życie z cukrzycą
Stan przedcukrzycowy. Dieta i plan działania – recenzja książki
By: dietolog Czerwiec 1, 2022
Konkursy, Moim zdaniem
„Keto detoks” Sara Gottfried – recenzja książki
By: dietolog Maj 17, 2022
Przepisy, Zdrowe słodkości
Ciasto „leśny mech”
By: dietolog Marzec 28, 2022
Przepisy, Zdrowe słodkości
FIT TIRAMISU BEZ CUKRU
By: dietolog Luty 7, 2022
Przepisy, Zdrowe słodkości
Zdrowe domowe biszkopty bez cukru
By: dietolog Luty 4, 2022
Przepisy, Zdrowe słodkości
Ciasto marchewkowe z masą orzechową
By: dietolog Grudzień 21, 2021
Dania mięsne, Przepisy
Pieczeń z kalafiora i mielonego mięsa
By: dietolog Listopad 27, 2021
Moim zdaniem, Życie z cukrzycą
Pokonaj jesienną chandrę – jak zachować odporność przy cukrzycy?
By: dietolog Październik 30, 2021
Dania wegetariańskie, Gotuj ze mną, Sałatki i surówki, Talerz Diabetyka 3
Sałatka z pieczonych batatów, cieciorki i sera halloumi
By: dietolog Październik 3, 2021

blogdietolog

Uczę jak jeść smacznie i zdrowo. Jestem potrójną mamą z ct1, blogerką, jutuberką, autorką książki "Cukrzyca na obcasach" 👠

Angelina Ziembińska | Dietolog
Ostatnio dużo myślę o marnowaniu żywności. A Ostatnio dużo myślę o marnowaniu żywności. A w zasadzie o nie marnowaniu. To wcale nie jest takie łatwe 🙄 Jak donoszą @bankizywnosci w Polsce wyrzucamy rocznie aż 5 milionów ton żywności, przy czym 2 miliony osób żyje na skraju ubóstwa i nie ma co włożyć do garnka. A przecież można oddać, podzielić się, wspomóc potrzebujących 😐 Wszyscy byliśmy świadkami pomocy humanitarnej uchodźcom wojennym z Ukrainy i wielu z nas wciąż pomaga. Fajnie gdybyśmy zachowali tą uważność na drugiego człowieka, a przy okazji na środowisko i na siebie. Przecież ziemia daje nam określone zasoby, które moglibyśmy szanować i doceniać. W karuzeli podsuwam Wam pomysły jak nie marnować żywności, przyczynić się do tego, żeby innym jedzenia nie brakowało, a także zadbać o swój własny portfel. Przecież wyrzucanie jedzenia to wyrzucanie pieniędzy do śmietnika. Weźcie sobie ostatni rachunek za zakupy spożywcze i sprawdźcie ile to kosztuje. Temat będę kontynuować, bo myślę że to ważne. A jakie Wy macie patenty na nie marnowanie żywności? Podzielicie się?
#żywność #jedzenie #zdrowie #środowisko #odpowiedzialność #niemarnuję #marnowanieżywności #bankiżywności #kupujlokalnie #eko #pomaganie #dbamosiebie #wybór #żyćko #jakniemarnowaćżywności #ratowaniejedzenia #toogoodtogo #foodsi #jadłodzielnie #dietolog
Lekka sałatka z młodych listków szpinaku, soczy Lekka sałatka z młodych listków szpinaku, soczystych truskawek i małych kulek mozzarelli 🤗
Nawet nie zapytam czy chcecie przepis. Chcecie! 😁😁😁 
Składniki na 2 porcje:
2 garści szpinaku (po 80g)
100g truskawek
120g mozzarelli w kulkach
20g płatków migdałowych
Składniki na dressing (2 porcje):
płaska łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka oliwy
łyżka zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny
⬇️
Szpinak umyj i osusz, oberwij ogonki. Przełóż do dwóch misek. Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Pokrojone
truskawki i mozzarellę ułóż na szpinaku. 
⬇️
W małym słoiczku przygotuj sos: wlej wszystkie składniki, zakręć słoik i energicznie potrząsając wymieszaj. Skrop po wierzchu sałatkę. 
⬇️
Na końcu upraż płatki migdałowe na suchej patelni i posyp po wierzchu sałatki. Gotowe!
🥗 1 porcja to ok. 290 kcal, węglowodany: 9g, białko: 17g, tłuszcze: 21g
➡️ 0,9 WW
➡️ 2,5WBT
Zróbcie sobie póki jest sezon na truskawki 🍓🍓🍓 Polecam!
#sałatka #czerwiec #truskawki #szpinak #dressing #salad #zdrowie #sezonowo #mozzarella #fit #fitfood #jedzenie #pycha #dieta #cukrzyca #talerzdiabetyka #insulinooporność #lato #smaklata #diabetyk #dietacukrzycowa #diabetesdaily  #liveauthentic #przepis #dietolog
Mało jest słodyczy, do których czuję taką sł Mało jest słodyczy, do których czuję taką słabość jak do ciasta z rabarbarem. To jest smak lata, które już się przebija promykami słońca, ciepłym podmuchem wiatru i sezonowymi warzywami. Swoją drogą wiedziałaś/es, że rabarbar to warzywo?! 😅 Ciasto jest bez cukru. Zamiast niego użyłam erytrolu. Mocno kwaskowe, na pełnoziarnistym spodzie, jak powiedziały moje gościnie @gabriela_cichowska i @kinderkulka "czuć, że zdrowe". @paulinakosiniak, zobacz co straciłaś 😅 
Po obiecany przepis odsyłam wszystkich chętnych na bloga (link jest w bio) - swoją drogą mam tam więcej przepisów z rabarbarem 😁😁😁
#rabarbar #czućżezdrowe #zdrowe #jedzenie #ciasto #bezcukru #dieta #diabetyk #cukrzyca #insulinooporność #zdroweciasto #zdrowesłodycze #talerzdiabetyka #przepis #blog #dietolog
Nie wiem jak to się stało - maj minął, a u mni Nie wiem jak to się stało - maj minął, a u mnie żadnego przepisu ze szparagami?? 🤔 No sama jestem w szoku! 🤯 Bo ja tak kocham szparagi! 😍 Sezon jeszcze trwa, więc zapraszam na zapiekankę. Z oberwanych końcówek możesz zrobić zupę 🥣 przepis na zupę jest na moim blogu i na jutubie też. Wtedy nic się nie zmarnuje! 😁 
Wiesz, że co roku w Polsce marnujemy aż 5 mln ton żywności? 😱 Trudno jest sobie nawet wyobrazić taką ilość wyrzuconego jedzenia. Nie wyrzucaj, wykorzystaj (przynajmniej końcówki szparagów, których użyjesz do tej zapiekanki)! 
Składniki na 4 porcje:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
80g masła
3 jajka
łyżka zimnej wody
pęczek zielonych szparagów
60g sera feta półtłustego
200g jogurtu naturalnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
⬇️
Z mąki, masła, 1 żółtka jaja, łyżki zimnej wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty (u mnie silikonowa o wymiarach 24x24cm) i włóż  do lodówki.
⬇️
W misce utrzyj jajka, po chwili dodaj jogurt naturalny i pokruszony ser feta. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i połową łyżeczki ziół prowansalskich. Masę wyłóż na schłodzone ciasto.
⬇️
Szparagi opłukaj, oberwij zdrewniałe końcówki i rozłóż równomiernie wzdłuż na całej zapiekance. Zapiekaj 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C (wierzch powinien być zarumieniony).
🍽️ 1 porcja to ok. 440 kcal, węglowodany: 28g, białko: 17g, tłuszcz: 29g
➡️3,3 WBT
➡️2,8 WW
#szparagi #zapiekanka #talerzdiabetyka #przepis #inspiracjakulinarna #jedzenie #zdrowo #cukrzyca #diabetyk #asparagus #pycha #omnomnom #dietacukrzycowa #insulinooporność #sezonowo #jemzdrowo #pysznejedzenie #dietolog
Zaglądasz w moje story? 😏 To pewnie wiesz, że Zaglądasz w moje story? 😏 To pewnie wiesz, że w zeszłym tygodniu spędziłam cztery dni na Dolnym Śląsku. We Wrocławiu odbywał się @influencerslivewroclaw, czyli taka impreza/konferencja do influencerów, blogerów i twórców, na którą zjeżdżają się ludzie z całego kraju, a nawet zagramanicy. W sumie to do końca wahałam się czy jechać, bo cała logistyka dzieciowo-pracowa nie jest taka prosta. Koniec końców pojechałam i nie żałuję ani chwili. 
🤗 Spędziłam 4 dni w gronie różnorodnych i na maxa interesujących osób. Wyjazd po części na spontanie, bo w ostatniej chwili dostałam zaproszenie na wyprawę po Dolnym Śląsku, podczas której na własne oczy zobaczyłam jak piękny jest ten region. Jakoś nigdy mi tam nie było po drodze. Zachwycający widokami Zamek Grodno, Pałac w Jedlince, nocna eskapada do Starej Kopalni, tajemniczy Zamek Książ, Palmiarnia z lemurami i Kościół Pokoju w Świdnicy zaostrzyły mój apetyt i chcę więcej (z pewnością tam wrócę!). Później dwa dni wykładów, paneli dyskusyjnych, warsztatów i spotkań w Hali Stulecia we Wrocławiu. 
😅 Było bardzo intensywnie, jednak wiesz co było naj najważniejsze? Relacje! Tak, pojechałam, by poprzebywać z ludźmi, którym zależy. Którzy robią to, co robią, żeby świat był lepszy i piękniejszy. Którzy mają energię (podejrzewam, że) z kosmosu. Pokazują swoje życie, zaciekawiają, edukują, pomagają innym, robią coś wyjątkowego. I można narzekać, że panele były mało merytoryczne i duża kolejka do kawy, albo że pogoda nie taka znów wspaniała. Ja jednak wróciłam zadowolona i zainspirowana. Dolny Śląsk zachwycił mnie mistycyzmem i pięknymi widokami. A ludzie swoim wewnętrznym, jasnym światłem i energią. Jeśli spotkaliśmy się na Dolnym Śląsku, machnij łapką pod tym postem i daj znać jak Twoje odczucia po wyjeździe.
#ilwroclaw #dolnyslask #wyprawanadolnyslask #influencer #relacje #wroclawmiastorelacji #wroclaw
Dzień dobry 🤗 Jeśli zaglądacie na moje story Dzień dobry 🤗 Jeśli zaglądacie na moje story, to pewnie wiecie, że wczoraj znowu byłam w @pytanienasniadanie 😅 Temat zawsze na czasie, czyli odchudzanie po ciąży. Mi się udało. Po urodzeniu Janinki, schudłam aż 40kg. Jeśli chcecie zobaczyć moją rozmowę z @katarzynacichopek @maciejkurzajewski i trenerem @szymonmoszny , to jest pod tym linkiem: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/60087359/jak-schudnac-po-ciazy 
Mam tu jakieś mamy walczące z kilogramami? Jak Wam idzie? Pochwalcie się efektami 😏 Dajmy sobie nawzajem odrobinę motywacji, co? 🤗 
#pytanienasniadanie #odchudzanie #jakschudnac #metamorfoza #ciąża #dieta #trening #rady #cukrzyca #diabetyk #insulinooporność #befit #rozmowa #frittata #selfie #motywacja #telewizja #matkapolka #redukcja #befit #warszawa #blogerka #dietolog
Kochani, pierwsze koty za płoty. Lajw. Wspólnie Kochani, pierwsze koty za płoty. Lajw. Wspólnie z Mikołajem rozmawialiśmy o uzależnieniu od cukru. Temat arcyciekawy i bardzo ważny, bo jako społeczeństwo jesteśmy coraz grubsi (moim zdaniem możemy za to winić słodycze). Odpowiedzcie sobie na kilka pytań i sprawdźcie czy macie problem nadmiernego spożywania słodyczy. Pierwszym krokiem do zmiany nawyków zawsze musi być uświadomienie i chęć zmiany. Dalej, możecie działać na własną rękę. W książce Mikołaja znajdziecie wiele sposobów na radzenie sobie z takim "uzależnieniem". Możecie też poszukać pomocy, najlepiej u psychodietetyka, jak ustaliliśmy podczas rozmowy, taki adres będzie najlepszy. Mikołaj wraz z Fundacją FitMind prowadzi kampanię Słodka epidemia - w wolnej chwili zajrzyjcie na ich stronę (www.fitmind.pl), a dziś przynajmniej zastanówcie się nad swoją relacją z jedzeniem i słodyczami. 
#live #słitlajw #rozmowa #SłodkaEpidemia #uzależnienoeodsłodyczy #słodycze #bezcukru #cukrzyca #słodkaepidemia #cukier #cukierjestdodupy #otyłość #zdrowenawyki #relacjazjedzeniem #wdzięczność #uważnejedzenie #warszawa #dietetyk #psychodietetyk #dietolog
Dobra, dziś bez zbędnego gadania. Obiecany przep Dobra, dziś bez zbędnego gadania. Obiecany przepis na muffinki marchewkowe 🧁🥕 z 🍎 Babeczki są mięciutkie i przepyszne. Właśnie partia poszła z Mileną do szkoły na kiermasz dobroczynny 😁
Składniki na 16 babeczek:
▪️500g tartej marchewki
▪️160g mąki pszennej pełnoziarnistej
▪️5 jajek
▪️40g płynnego miodku
▪️40g rodzynek
▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪️1 łyżeczka cynamonu
▪️1 jabłko (ok. 150g)
W mikserze ubij jajka z miodem i olejem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Chwilę miksuj, do połączenia wszystkich składników i wyłącz mikser.
Rodzynki posiekaj drobno, jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do masy i wymieszaj łyżką, razem z tartą marchewką. Przełóż do 16 foremek na muffinki (ja używam silikonowych) i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. 
🧁 1 babeczka to ok. 100 kcal, w: 12g, b: 4g, t: 4g
➡️ 1,2 WW
➡️ 0,5 WBT
#muffinki #babeczki #cukrzyca #diabetyk #zdrowesłodycze #marchewkowe #babeczkizmarchewki #homemade #domowemuffinki #muffinkimarchewkowe #pycha #przepis #zdrowo #diabetycznie #mniam #dietolog
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagramie

SOCIAL MEDIA

Dietolog

O MNIE

Ten blog prowadzi Angelina - diabetyczka z doświadczeniem i wiedzą z zakresu odżywiania. Znajdziesz tu wskazówki i przepisy na dania, które pozwolą Ci zadbać o siebie i Twoich bliskich. Każdy przepis zawiera informacje o zawartości węglowodanów, białek i tłuszczy, aby diabetykom łatwo było przeliczyć składniki odżywcze na wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe.

Czytaj więcej o mnie

© 2017 DIETOLOG - Wszystkie prawa zastrzeżone

Back To Top