ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY

by dietolog
zapiekanka z łososiem

Lubicie łososia? Poszukujecie nowego przepisu na danie z tą smaczną rybą? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Możecie wykorzystać także nieco tańszego pstrąga łososiowego, efekt będzie podobny. Ja użyłam łososia atlantyckiego, udało mi się kupić świeżego i sprężystego fileta. Rybę połączyłam z młodymi ziemniaczkami, pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam.

ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY

Składniki na 4 porcje:
4 duże liście młodej kapusty włoskiej
400g łososia bez skóry
400g młodych ziemniaczków
2 jajka
50ml śmietany 12%
1 łyżka oliwy
pęczek koperku
sól, pieprz, sok z cytryny (opcjonalnie) do smaku


Dodatki:
mizeria z ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli

Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej
za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę 2×2 cm, podgotować około 10 min w lekko osolonym wrzątku.

Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną,
odcedzić, osuszyć i ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać
liści). Posmarować oliwą 4 naczynia do zapiekania o szerokości około 8 cm (moje
mają wymiary 8x10cm i są prostokątne,
ale można użyć też okrągłych).

Na liście w naczyniach żaroodpornych wyłożyć pokrojonego w kostkę łososia i podgotowane (odcedzone) ziemniaczki.

Jajka zmiksować ze śmietaną, wymieszać z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masę wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek.

Piec 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Upieczoną w
kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów
kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku.

Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego.

1 porcja to ok. 325 kcal, węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g
Informacja dla diabetyków: w porcji 2WW i 2,4WBT

SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Zdrowa JA 23 czerwca, 2017 - 1:54 pm

Bardzo fajny i prosty przepis !

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 4 sierpnia, 2017 - 6:33 am

Dzięki! I faktycznie jest bardzo, bardzo smaczny 🙂

Odpowiedz
Agata 23 czerwca, 2017 - 2:40 pm

Rzadko jadam łososia, bo to jednak za droga rybka, ale ten wygląda mega apetycznie!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 4 sierpnia, 2017 - 6:37 am

Nie da się ukryć, że ceny łososia szybują w górę. Czasami można kupić taniej halibuta niż łososia.. Też wolałabym, żeby był tańszy..

Odpowiedz

Zostaw komentarz