Ciasto ze śliwkami to obowiązkowy jesienny wypiek w moim domu. Najbardziej lubimy maksymalnie proste ciasta, w których owoce grają pierwsze skrzypce. W sumie to nie wiem, czy nie powinnam tego przepisu nazwać śliwki z ciastem, zamiast ciasto ze śliwkami.
W naszym domu wszyscy uwielbiamy śliwki. Ja najbardziej lubię takie twarde i niedojrzałe na surowo, ale jeśli jestem w posiadaniu dużej ilości dojrzałych węgierek (takich małych i słodkich owoców), to powstają u mnie takie właśnie ciacha. Skorzystałam z tego, co akurat miałam w szafce i powstało bardzo fajne, zdrowe ciasto ze śliwkami.
Zamiast białego cukru użyłam cukru kokosowego, który jak na substancję słodzącą ma całkiem niezły indeks glikemiczny (IG=35). Spotkałam się też z obliczeniami australijskich naukowców, którzy twierdzą, że IG cukru kokosowego wynosi 54. Nie wiem komu wierzyć, dla porównania biały cukier ma IG = 68, więc w obu przypadkach wyżej. Jako największą zaletę przyjąć to, że cukier kokosowy nie jest oczyszczony, więc ma nieco większą zawartość składników mineralnych, ale trzeba pamiętać, że to też cukier. Jego bardzo oryginalny kokosowo-karmelowy posmak skłonił mnie do tego, żeby nie dodawać żadnych innych przypraw (normalnie pewnie dodałabym cynamon, bo bardzo lubię połączenie śliwki + cynamon). Tym razem smak ciasta zdominowały delikatny cukier kokosowy, no i obłędnie słodkie śliwki.
Składniki na 12 porcji:
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
120g mąki owsianej – u mnie płatki owsiane górskie zmielone w młynku do kawy
80g cukru kokosowego
50ml oleju (ja użyłam rzepakowego, ale może być też olej kokosowy)
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg śliwek węgierek
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem kokosowym na spienioną masę, powoli dodawać olej i mączną mieszankę, aż do połączenia wszystkich składników. Wyłączyć mikser i do brązowej masy, dodać przekrojone na pół (wypestkowane) śliwki węgierki. Wymieszać i przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej łyżeczką masła.
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.
1 porcja to ok. 195kcal, węglowodany: 27g, białko: 6g, tłuszcz: 7g
Informacja dla diabetyków: w porcji ciasta znajduje się 2,7WW i 0,9WBT
SMACZNEGO!
12 komentarzy
Ma cudownie apetyczny, karmelowy kolor 🙂 Musiało smakować obłędnie!
Idealne do kawusi <3
rzepakowy zdrowszy 🙂
wygląda smakowicie 🙂
Zgadzam się 🙂 z miłości do lokalności. Ale kokosowy ma pasujący aromat 🙂 Dzięki!
Jakim innym słodzikiem można zastąpić cukier kokosowy ? Jaka proporcje zastosować?
Może ksylitolem lub erytrytolem? Ja zazwyczaj zachowuję proporcje 1:1 w stosunku do cukru 🙂
Ja dziś upieklam to ciacho jest super smaczne☺
A do tego jest super proste w wykonaniu! Też dziś powtórzyłam ten wypiek 🙂
Dzięki za komentarz i cieszę się, że Ci smakowało!
Mega Przemega Pyszniutkie☺ będę często piec☺
Dzięki, że się podzieliłaś wrażeniem! Bardzo się cieszę, że smakowało 😀
Upiekłam to ciasto po raz pierwszy jakieś pół roku temu a teraz piekę je non stop. Nie dość, że jest pyszne, nie podwyższa poziomu cukru (jestem cukrzykiem), to jeszcze wpłynęło zbawiennie na cały mój układ pokarmowy. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Śliczny dzidziuś, gratulacje . Niech się zdrowo chowa.
Beata, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Też lubię to ciasto (choć aktualnie ani grama słodyczy, w ramach wyzwania „rzucam cukier”). Ale w sezonie na pewno nie raz je upiekę. Dziękuję 🙂