Jesień. Śliwki się powoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami. Szybko się uwiniecie i będziecie mogli delektować się kolejnym sprawdzonym przepisem na szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami.
Tym razem do ciasta użyłam zwykłego białego cukru – po pierwsze jest go w nim niewiele, bo jedynie 100g na całą blaszkę – ale jeśli chcecie ortodoksyjnie się go wystrzegać, zamieńcie go na przykład na ksylitol. Ciasto jest wilgotne i dodatkowo słodkie od śliwek, które są teraz (jesienią!) najlepsze – soczyste, słodkie, sezonowe. Specjalnie wybrałam twarde śliwki odmiany Angeleno (wszędzie je dostaniecie – od bazaru przez hipermarkety po dyskonty). Są mniej mokre i mają bardziej zwarty miąższ, niż najpopularniejsze węgierki (ale z węgierkami też wyjdzie, zapewniam). No to do dzieła!
Składniki na 16 porcji:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g cukru (można zamienić na cukier brązowy, kokosowy czy ksylitol, ja tym razem użyłam zwykłego)
2 jajka
300g jogurtu naturalnego 3%
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
16 okrągłych śliwek odmiany Angeleno (duże, okrągłe, fioletowe, twarde śliwki z małą pestką)
20g masła do posmarowania tacki (można użyć też tacki silikonowej, wtedy będzie bez masła)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem na białą masę, dodać cukier waniliowy i na końcu jogurt. Zmniejszyć obroty na minimalne lub wyłączyć mikser i dalej mieszać drewnianą łyżką. Mokre składniki połączyć z suchymi, dosypując po trochu mąkę uważać, żeby równomiernie się rozprowadziła w masie (trzeba uważać, żeby nie zrobić grudek). Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyjęciu patyczka, powinien być suchy). Wyciągnąć, ostudzić, pokroić na równe kwadratowe kawałki i delektować się jesiennym ciastem.
1 porcja to ok. 120 kcal, węglowodany: 19g, białko: 4g, tłuszcz: 3g
Informacja dla diabetyków: w kawałku ciasta ze śliwkami znajduje się 1,9WW i 0,4WBT
SMACZNEGO!
6 komentarzy
Witam,
Ile gram ksylitolu użyć zamiast cukru?
Pozdrawiam serdecznie
Ja ksylitolu używam zamiast cukru w proporcji 1:1, wtedy to ma sens 🙂
Upiekłam ciasto zgodnie z przepisem, ale niestety wyszedł zakalec:( Czy na pewno używała Pani 100% mąki pełnoziarnistej (typ 2000)? Czy jakiś mniejszy typ, np. 1850? Chętnie kiedyś jeszcze spróbuję jeszcze raz. Z innego przepisu robiłam szarlotkę i wyszła super:)
Z tego co pamiętam używałam wtedy mąki pszennej pełnoziarnistej Lubelli. Nie wiem jaki to typ, ale chyba rzeczywiście niższy.
Czy zamiast cukru można użyć stewii? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Obawiam się, że stewia może dać goryczkę (nie poleca jej się do pieczenia), ale można zamienić np. na ksylitol lub erytrol (obu słodzideł używa się w podobych proporcjach do cukru).