Paluszki rybne, ryż i surówka z marchewki – to jedno z ulubionych dziecięcych dań. Przygotowujecie je czasem dla swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami?
Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa. Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka z marchewki i jabłka. Do dzieła!
Składniki na 2 porcje:
200g filetu z łososia (grubszy i równy prostokątny kawałek, nie od strony ogona)
sól do smaku
2 łyżki maku
2 łyżki sezamu
2 łyżki oleju do smażenia
60g ryżu (dla diabetyków lepszy będzie brązowy ryż)
2 średnie marchewki
1 soczyste jabłko
Wstawić ryż do gotowania w osolonej wodzie – na 180ml wrzątku wsypać 60g ryżu. Jak zawrze, zmniejszyć ogień i pozostawić do gotowania jakieś 10-15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W tym czasie przygotować rybę.
Kawałek łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w poprzek na 8 zgrabnych paseczków. Delikatnie posolić do smaku. Na osobnych talerzach wysypać mak i sezam. Cztery paluszki rybne obtoczyć w maku, a kolejne cztery w sezamie. Nie trzeba paluszków moczyć w jajku – ziarenka przyczepią się do wilgotnej ryby.
I teraz można paluszki zrobić na 2 sposoby:
1. Szybszy. Na patelni rozgrzać olej (ja do smażenia używam rzepakowego). Smażyć z jednej strony około półtorej, góra dwie minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze na minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem.
2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Marchewki i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych dodatków – wybieram tylko słodką marchewkę karotkę i soczyste kwaskowate jabłko np. ligol. Starte marchewka i jabłko w połączeniu tworzą bardzo smaczną surówkę.
Paluszki rybne podawać z ryżem i surówką z marchewki.
1 porcja to ok. 450 kcal, węglowodany: 38g, białko: 27g, tłuszcz: 21g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,8WW i 3WBT.