Znowu ryba. Ale jaka pyszna!! Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę, którą ekspresowo przygotujecie.
Pieczenie ryby w folii aluminiowej to bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie obiadu. Zapakowana w folię ryba z pewnością nie będzie sucha, a jej przygotowanie to góra pół godziny. Więc jeśli uważacie, że nie macie czasu na gotowanie, to ten przepis jest jak najbardziej dla Was. Możecie przygotować sobie pakuneczki wcześniej, a przed obiadem tylko wstawić do piekarnika na 25 minut w tym czasie ugotujecie kaszę albo przygotujecie warzywa. Zobaczcie jak pięknie prezentuje się mój dorsz pieczony w folii.
Dawno temu publikowałam pieczoną w folii solę. Czasem przeglądam sobie stare wpisy i widzę, jak bardzo mój blog się rozwinął przez te kilka lat. Tam użyłam śmietany, dziś wersja z mlekiem kokosowym. Tak na prawdę możecie przygotować w ten sposób każdą białą rybę, ale także łososia.
Składniki na 2 porcje:
300g polędwicy z dorsza (może być też inna ulubiona ryba)
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
2 łodygi selera naciowego
ok. 5cm jasnej części pora
165ml mleka kokosowego z puszki (u mnie light)
po niewielkim kawałku czerwonej i żółtej papryczki chilli (opcjonalnie)
limonka, sól i pieprz do smaku (można użyć pieprzu cytrynowego)
Polędwicę z dorsza przekroić na dwie zgrabne porcje. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Przygotować dwa prostokątne kawałki folii aluminiowej i położyć na nich po płaskiej łyżce mleka kokosowego (gęstej części z góry puszki) i pokrojone warzywa. Marchew i pietruszkę można pokroić w talarki lub kostkę, pora w drobne piórka, selera w kostkę. Jeśli nie macie czasu, użyjcie warzyw z mrożonki – bukiet warzyw albo zupa jarzynowa świetnie się nadają.
Na warzywa położyć rybę, skropić sokiem z limonki, posmarować łyżką mleka kokosowego, posypać drobno pokrojonymi ostrymi papryczkami (u mnie w dwóch kolorach). Jeśli nie lubicie ostrych przypraw, zrezygnujcie z tego dodatku. Jednak papryczka użyta w niewielkiej ilości, świetnie podkręci smak, a mleko kokosowe ją złagodzi.
Rybę zawinąć w zgrabne pakuneczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Należy uważać odwijając gorące papiloty, bo buchnie para. Zamiast folii aluminiowej można użyć papieru do pieczenia. Dodatki według uznania, u mnie to były surowe, pokrojone w słupki warzywa i sałata, ale można też ugotować kaszę czy ryż. Co kto lubi.
1 porcja (zawartość papilota) to ok. 235 kcal, węglowodany: 8g, białko: 28g, tłuszcz: 10g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,8WW i 2WBT. Należy doliczyć odpowiednią ilość WW, jeśli ryba jest spożywana z dodatkiem węglowodanowym.