Placki warzywne na puree z pietruszki

by dietolog
Przepis na proste i tanie danie, którego bazą są warzywa. Moje placki warzywne to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. 

Lubicie placki ziemniaczane? Jeśli tak, to z pewnością przypadną Wam do gustu moje placki warzywne. Ja czasem tęsknię do chrupiących na brzegach placuszków, które robiła moja babcia. U nas placki ziemniaczane jadało się same albo z sosem pieczarkowym, a czasami z cukrem. Jako dziecko uwielbiałam wersję na słodko, jednak dziś z wiadomych względów (cukrzyca) na nie się nie skuszę. Czasy dzieciństwa bezpowrotnie minęły, zmieniły się też moje preferencje smakowe. Poza tym wolę sobie oszczędzić hiperglikemii, albo też podawania dużych dawek insuliny na placki ziemniaczane. Stąd postanowiłam je trochę odchudzić i odwęglowodanić (chyba utworzyłam nowe słowo?), używając zamiast samych ziemniaków, innych warzyw.

planki warzywne

Składniki na 4 porcje

Placki warzywne:
średnia cukinia (ok. 400g)
2 marchewki (400g)
1 ziemniak (200g)
duża cebula (lub dwie małe)
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

Puree z pietruszki:
500g korzenia pietruszki
gałązka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
woda

łyżka nasion słonecznika do podania

Cukinię umyć, usunąć nasadę szypułki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką). Marchewki i ziemniaka cienko obrać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Cebulkę obrać i bardzo drobno pokroić.

Warzywa wymieszać w misce z jajkami i mąką, przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Odstawić na 15 minut.

W międzyczasie obrać cienko pietruszkę i pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną pietruszkę przyprawioną solą, odrobiną świeżo mielonego pieprzu i listkami tymianku. Zmniejszyć ogień, podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut (lub dłużej, aż pietruszka będzie miękka). Zawartość patelni przesypać do wysokiego garnka i zblendować na puree, dolewając stopniowo wrzątku, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję. Sama pietruszka będzie bardzo syta. Doprawić do smaku solą i pieprze, jeśli potrzeba.

Na patelnię po pietruszce wlać 3 łyżki oleju. Masę na placki warzywne wymieszać raz jeszcze i na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie placki. Smażyć na złoto-żółty kolor. Osączyć na papierze kuchennym.

Na talerz nakładać porcję puree z pietruszki, a na wierzch placki warzywne. Posypać ziarnami słonecznika, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni dla wydobycia intensywnego smaku.

placki warzywne na puree

1 porcja to ok. 380 kcal, węglowodany: 31g, białko: 14g, tłuszcz: 22g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,1WW i 2,5WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz