Orientalne pstrągi z patelni

by dietolog
Przepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni.  Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują.

W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie wyglądają na talerzu. Łatwo dają się upiec w piekarniku w folii, ale równie dobrze można je ugotować na patelni. Wcale nie trzeba mieć jakiś super sprzętów, piekarników i parowarów, żeby przyrządzić apetycznie rybę. Dziś danie z patelni, ale nie smażone. Zobaczcie zresztą sami.

pstrągi orientalne

Składniki na 2 porcje:

2 sprawione pstrągi (ok. 200g każdy)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka czarnuszki
1 ząbek czosnku
150ml mleka kokosowego
łyżka koncentratu pomidorowego
50g rodzynek sułtańskich

Marynata do ryby:
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki świeżo siekanej kolendry

Do podania:
80g kaszy pęczak
garść liści rukoli
mała twarda gruszka
3 orzechy włoskie
ocet balsamiczny do skropienia sałatki

Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kilku miejscach z obu stron pstrągów. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Pstrągi wyłożyć do płaskiego naczynia i pokryć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę, w tym czasie ryby raz przewrócić na drugi bok.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wstawić kaszę do gotowania według przepisu na opakowaniu.

pstrągi na patelni

Do sosu na patelni dodać rodzynki i pstrągi wraz z marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10 minut.

Pstrągi podawać z kaszą jęczmienną pęczak ugotowaną al dente, garścią rukoli, plasterkami gruszki posypanymi orzechami włoskimi i skropionymi octem balsamicznym. Udekorować świeżymi listkami kolendry.

pstrągi

1 porcja to ok. 675kcal, węglowodany: 57g, białko: 42g, tłuszcz: 31g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,7WW i 4,4WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz