Domowy majonez light

by dietolog
Przepis na domowy majonez light, który z powodzeniem może zastąpić kaloryczny, tradycyjny majonez. Świetna alternatywa sosu do świątecznych jajek, szczególnie dla osób, które akurat są na diecie.

Prawdziwy domowy majonez jest pyszny. Przygotowuje się go banalnie prosto, jednak ma milion kalorii. No może nie milion, ale na prawdę sporo. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój domowy majonez light, który ma 5 razy mniej kalorii, niż tradycyjny. Konsystencją naśladuje go wręcz idealnie, w smaku nieco się różni, ale zapewniam, że jest świetny do jajek. Użyłam do jego przyprawienia nasion selera, które mają swoje zastosowanie kulinarne w wielu kuchniach świata. Możecie go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Nasiona selera mają bardzo intensywny, lekko słodki smak. Wspaniale komponują się w tym oryginalnym sosie.

Mój majonez nadaje się również dla kobiet w ciąży. Ze względu na zawartość surowego żółtka jaja kurzego, domowy majonez nie jest zalecany ciężarnym. Surowe jajka mogą zawierać groźną dla zdrowia bakterię – salmonellę, która może spowodować poważne zatrucie pokarmowe.

majonez light

Składniki na 300 ml majonezu (6 porcji sosu majonezowego):

1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżki nasion selera zwyczajnego
1/2 łyżki delikatnej musztardy
1/4 łyżki soli
300 ml mleka 1,5%
2 żółtka z dużych jaj
1 łyżka octu winnego (białego)
szczypta cukru

W rondelku wymieszać mąkę, nasiona selera, musztardę i sól. Wlać mleko, połączyć składniki i zagotować powoli, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu 2 minuty, a następnie masę ostudzić.

żółtko

Do zimnej masy dodać surowe żółtka, starannie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zdjąć z palnika i chwilę przestudzić, do jeszcze ciepłego majonezu wlać ocet winny i dodać szczyptę cukru do smaku. Wymieszać dokładnie, ostudzić i trzymać w lodówce.

Taki majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, podczas gdy tradycyjny jedynie 2-3 dni.

domowy majonez light

Kaloryczność całości ok. 300ml lekkiego majonezu to ok. 380kcal,
węglowodany: 28g, białko: 19g, tłuszcz: 21g

Informacja dla diabetyków: w całym majonezie znajduje się 2,8WW i 2,6WBT

Przyjmując, że ta ilość to 6 porcji, to w 1 porcji znajduje się ok. 63 kcal, węglowodany: 5g, białko: 3g, tłuszcz: 3,5g a to daje 0,5WW i 0,4WBT

SMACZNEGO!

You may also like

6 komentarzy

Monika 26 marca, 2018 - 7:47 am

Właśnie takiego przepisu potrzebowałam przed świętami! !!! Wypróbuję ☺

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 marca, 2018 - 8:20 am

Cieszę się! Smacznego jajka! 🙂

Odpowiedz
Ala 26 marca, 2018 - 9:39 am

A co to są te nasiona selera?Gdzie je kupić?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 marca, 2018 - 9:45 am

Napisałam we wpisie 😉 zwykłe nasiona selera. Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, przez internet a od biedy w ogrodniczym 🙂

Odpowiedz
marta 26 marca, 2018 - 11:43 am

a mozna pominąc te nasiona selera? dużo wtedy sam majonez straci na smaku/czy czymś tam?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 marca, 2018 - 11:47 am

Myślę, że wszystko można. Seler ma dość specyficzny smak, a jego nasiona są esencjonalne, delikatnie słodkie. Możesz spróbować bez, np. z połowy składników 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz