Sernik na zimno z truskawkami, delikatnym, kremowym serkiem na owsianym spodzie to hit każdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto!
Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym i miodem. W smaku ta mieszanka trochę przypomina chałwę, a chałwowy spód wprost doskonale komponuje się z puszystym serkiem i owocami. Jeśli to u Was nie jest sezon na truskawki, można użyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy!
Składniki na 12 porcji:
Spód:
150g płatków owsianych zwykłych lub górskich
75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka
50g płynnego miodu
Ser:
800g serka twarogowego na sernik (zmielonego)
80g erytrolu
żelatyna do deserów (w ilości odpowiedniej do pozostałych składników)
Wierzch:
1kg truskawek
1/2 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w o połowę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu
Płatki owsiane wymieszać z masłem orzechowym i miodem. Powstanie kruszonka, którą wyłożyć należy dno naczynia do tarty albo tortownicy.
Ser utrzeć z erytrolem, a następnie dodać odpowiednią ilość żelatyny (tu trzeba sprawdzić na opakowaniu). Ja użyłam żelatyny do deserów Dr. Oetkera – akurat na 700-800g sera daje się opakowanie takiego fixu do deserów. Bardzo to wygodne. Świetnie się rozpuszcza i nie śmierdzi tak bardzo (większość żelatyn jednak ma niefajny, wołowy zapach). Można też użyć agar-agaru, to znowu wegański środek żelujący. Decyzję czym będziecie żelować zostawiam Wam, masę serową trzeba wymieszać z żelatyną i wylać na spód.
Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Powbijać owoce do połowy w ser, układając na całej powierzchni sernika. Wstawić do lodówki. W międzyczasie rozpuścić połowę galaretki w połowie wody tj. całą galaretkę rozpuszcza się najczęściej w 500ml wody, ja połowę rozpuściłam w 125ml wody. Dzięki temu galaretka będzie gęstsza i szybciej się zetnie. Galaretkę odstawić i ostudzić, mieszać co jakiś czas i sprawdzać czy gęstnieje.
Kiedy galaretka zrobi się zdecydowanie bardziej gęsta, wyjąć ciasto z lodówki i po kolei oblać ścinającą się galaretką każdą truskawkę i wypełnić cienką warstwą przestrzeń między owocami. Wstawić z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.
1 porcja to ok. 205 kcal, węglowodany: 22g, białko: 11g, tłuszcz: 8g
1 porcja to ok. 190g 🙂 także są to słuszne porcje. Z powodzeniem można zjeść do kawki jako drugie śniadanie. Przy okazji jest tu porcja zdrowych węglowodanów z płatków owsianych, białka z sera i witamin z owoców.
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,2WW i 1,1WBT
5 komentarzy
Czy można czymś zastąpić masło orzechowe?
Olej kokosowy, masło
Nie do końca jestem przekonana czy to będzie smakowało, ale nie próbowałam, więc trudno mi się wypowiedzieć.
Masłem migdałowym? Rozumiem, że chodzi o alergię?
Tak, nie dość że alergia na orzechy to jeszcze do tego wszystkiego cukrzyca ciążowa :/