Zgodnie z zapowiedzią zamieszczoną w dniu wczorajszym, mam przyjemność przedstawić dietę 1500 kalorii według mojego wykonania i pomysłu. Tak jak wspominałam, dieta 1500 kalorii nie musi oznaczać nudy na talerzu. Nie zamierzam też chodzić głodna – dlatego dzielę te 1500 kalorii na 5 niewielkich posiłków, w regularnych odstępach czasu. Liczne badania pokazują, że osoby jedzące często niewielkie ilości jedzenia mają lepszą przemianę materii, układ pokarmowy nie jest tak obciążony jak u osób, które jednorazowo spożywają dużą ilość kalorii. Najwłaściwiej jest też odżywiać się regularnie, zapobiegając napadom głodu i przejadaniu się, aby go szybko zaspokoić.

8:00 śniadanie

2 kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego ze słonecznikiem upieczonego przez moją mamusię (70g), rolada ustrzycka (18g), żywiecka z indyka (8g), 200g pomidorków koktajlowych, odrobina masełka

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, warto zjeść solidny posiłek, by mieć energię na cały dzień.

ok. 260kcal, b: 12g, t: 9g, w: 30g, 3WW

11:00 drugie śniadanie

200g jogurtu naturalnego + 25g muesli

Muesli najlepiej zrobić samemu – wtedy mamy pewność co znajduje się w środku. Jeśli nie mamy czasu, ani ochoty na samodzielne robienie muesli, warto chociaż spojrzeć na etykietę. Najlepiej by składniki były jak najbardziej naturalne, czekolada, kandyzowane owoce i cukier dyskwalifikują taki dodatek.

ok. 220kcal, b: 9g, t: 7g, w: 27g, 2,5WW

14:00 obiad

Razowy quiche z łososiem i brokułem – 1 porcja

Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą.
W mojej wersji – ciasto jest razowe, a śmietana w połowie zamieniona na mleko. Farsz jest super zdrowy – łosoś i brokuł zalany koperkową masą – pychotka!

ok. 375kcal, b: 25g, t: 10g, w: 41g, 4WW

17:00 podwieczorek

Sałatka z dyni z bakaliami i jogurtem

Jesienią dynia ma najwięcej wartościowych składników – dlatego warto włączyć ją do diety. Poprawia koloryt cery (zawiera dużo karotenu), chroni przed trądzikiem i likwiduje zmarszczki. Sałatka z tego warzywa to pyszna przekąska.

ok. 270kcal, b: 8g, t:15g, w:30g, 3WW

19:00 kolacja

3 kromeczki chleba razowego ze słonecznikiem (ok.100g), sałata, wędlina drobiowa i 75g rzodkiewek (tyle mi zostało)

Kolacja powinna zawierać węglowodany złożone. Jest to ostatni posiłek przed dlugą, nocną przerwą w dostawie pożywienia, dlatego warto zadbać by zaopatrzyć organizm w węglowodany, które długo będą dostarczać organizmowi energii.

ok. 270kcal, b: 12g, t: 4g, w: 35g, 3,5WW

Razem wyszło 1400kcal, ale przy okazji spadku cukru wypiłam 100ml soku jabłkowego, czyli jakieś 50 kcal. Napoje także należy uwzględniać w diecie, bo te słodkie dostarczają również kalorii. Poza tym, nie będę aż tak skrupulatna, 50 kalorii w tą czy w tamtą niewielką robi różnicę 🙂

A! Byłabym zapomniała, jeszcze wyjaśnienie dotyczące skrótów. Nie każdy przecież musi wiedzieć, że w to węglowodany, t to tłuszcze, b to białka, a WW to wymienniki węglowodanowe (to specjalna jednostka określająca ilość węglowodanów w potrawie głównie dla diabetyków)

No i co? Czy takie menu wygląda jak głodowa dieta?

Przepisy na quiche i sałatkę dodaję w zakładce – Jedz i chudnij 🙂