Surówka z dyni to przepis na danie lub przystawkę. Przygotowuje się ją z surowej dyni i bakalii. Polecam ją wszystkim, którzy nie przepadają za mdłym smakiem pieczonej dyni.
Dynia wygląda apetycznie, ma super kolor i szczególnie jesienią poprawia humor swoją słoneczną i ciepłą barwą. Jest pełna witamin, prosta w przygotowaniu i doskonała do ciast, zup, zapiekanek i tart – na słodko lub na ostro! Dla niektórych pyszna pieczona czy gotowana z aromatycznej i rozgrzewającej zupie z imbirem.
Niestety nie należę do wielbicieli dyni. Jest to dla mnie warzywo mało wdzięczne do przygotowania i wymagające. Albo zwyczajnie się przyznam, że nie umiem jej tak zrobić, żeby mi smakowała. Za to spróbowałam zjeść ją na surowo i według mnie jest o niebo lepsza, niż po obróbce termicznej. Tak, należę do osób, które wszystko próbują na surowo i tym sposobem zdarza mi się chrupać surowego kalafiora czy brokuła, a teraz także dynię!
Składniki na 1 porcję:
200g dyni
25g rodzynek
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka płatków migdałowych
łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
4 liście sałaty do dekoracji
Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki wraz z miękkim miąższem i pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, orzechy i rodzynki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę przełożyć do salaterki i posypać płatkami migdałowymi. Udekorować listkami sałaty.
Surówka z dyni w porcji j.w. to ok. 270kcal, węglowodany: 33g, bialko: 8g, tłuszcze: 15g
1 komentarz
mniam:)