OLIWKI w CIEŚCIE SEROWYM

by dietolog
Dziś coś w sam raz na małe domowe party. Smakowite kulki z oliwkami w środku, w których świetnie sprawdzą się zarówno zielone, jak i czarne oliwki. Ja wybrałam te ciemne.

Wiem, że ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają oliwki lub je nienawidzą. Ja zaliczam się do tych pierwszych, ale nie zawsze tak było. Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale mój smak się zmieni i doceniłam ich walory. Dlatego radzę od czasu do czasu próbować jedzenia, które jakiś czas temu nam nie smakowało, bo może teraz będzie inaczej. Takie kuleczki świetnie się nadadzą jako przekąska na karnawałowe towarzyskie spotkania. Zachęcam Was do wypróbowania i zaskoczenia gości ciekawym smakiem i (będę nieskromna) oryginalnym pomysłem.

OLIWKI W CIEŚCIE SEROWYM
Składniki na 6 porcji:

20 oliwek bez pestek (ja użyłam czarnych oliwek ze słoika, ale można użyć także zielonych)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
60g dobrej jakości parmezanu
60g zimnego masła
niewielka szczypta soli do smaku
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka ziaren maku (zwykły niebieski mak)
papier do pieczenia

Oliwki odcedzić na sitku (wodę można wylać, nie będzie potrzebna), po czym osuszyć ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok. Parmezan drobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką, masłem i szczyptą soli. Tak powstałe ciasto podzielić na 20 porcji. Dłonie posypać mąką, aby ciasto się do nich nie kleiło. Każdą oliwkę osobno owinąć w ciasto i przełożyć kolejno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały bokami.

Oliwki w cieście ułożone na papierze do pieczenia posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać makiem (można też zamoczyć w talerzu z masą żółtkowo-mleczną, a następnie w maku, jak w panierce). Kuleczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor (potrwa to ok. 15 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kulki najlepsze są po przestygnięciu.

 

Wartość energetyczna 1 porcji to ok. 210kcal, 5g białka, 15g tłuszczu, 13g węglowodanów

SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Capacitier 3 lutego, 2013 - 7:23 pm

Niewątpliwie ciekawy pomysł ;D

Odpowiedz
Justyna Bąk 3 lutego, 2013 - 7:32 pm

bardzo ciekawy pomysł chętniw go wypróbuję:)

Odpowiedz
Nikola 4 lutego, 2013 - 8:20 pm

Dzięki za ten wpis.

Odpowiedz
meble 5 lutego, 2013 - 6:17 am

uwielbiam ten deser 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz