PLACEK CEBULOWY z BOCZKIEM

by dietolog

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pomysł na nietypowy (jak na mojego bloga) obiad – dziś danie z boczkiem. Nie polecam jeść go w dużych ilościach, bo to tłusty specjał, ale w odpowiednio skomponowanym posiłku i niezbyt często, nie powinien zaszkodzić naszej figurze.

Zresztą jak zawsze, umiar jest kluczem. Myślę, że taki placek spokojnie może konkurować z pizzą, nadaje się na obiad, a także na przyjęcie w gronie znajomych. Do wykonania użyłam bardzo prostych i zazwyczaj dostępnych w kuchni produktów. Jedynie pokrojenie cebuli może spowodować uronienie łzy, ale mimo tego naprawdę warto.
PLACEK CEBULOWY z BOCZKIEM
Składniki na 16 porcji:
250g chudego twarogu
400g mąki pełnoziarnistej
5 jaj
8 łyżek mleka
7 łyżek oleju
sól
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5kg cebuli
3 łyżki masła
400g kwaśnej śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
200g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszony ser, 1 jajo, mleko, olej, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia, ze składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę (ja użyłam blendera, ale i tak nie obyło się bez łez). Dusić na sklarowanym maśle ok. 10 minut. Wymieszać śmietanę i 4 pozostałe jaja, doprawić solą, pieprzem i gałką muszakatołową. Masę przelać do cebuli i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować , przełożyć na natłuszczoną blachę (ja dodatkowo położyłam folię aluminiową, żeby ciasto nie przywarło do blaszki), wykleić brzegi, wyłożyć masę cebulową i posypać kostkami boczku. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 30 minut. Najlepiej smakuje ciepły.
PORCJA zawiera ok. 280kcal, białko: 9g, węglowodany: 26g, tłuszcze: 29g

SMACZNEGO!

You may also like

7 komentarzy

Szana 17 lutego, 2013 - 8:44 pm

Bardzo ciekawy przepis, zaintrygował mnie ten twaróg. Spróbuję jak wrócę z podróży 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 lutego, 2013 - 2:26 pm

Polecam 🙂 u nas gości od czasu do czasu. Smaczny jest też odgrzewany na kolację, albo następnego dnia.

Odpowiedz
Justyna Bąk 17 lutego, 2013 - 8:58 pm

ciekawy pomysł, wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję:)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 lutego, 2013 - 2:26 pm

🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18 lutego, 2013 - 2:07 pm

Placek wygląda bardzo apetycznie, ale ciekawi mnie w jaki sposób zostały wyliczone kalorie dla porcji. Jeśli podane składniki są na 4 porcje to już sama mąka daje ponad 1200kcal, więc dla jednej porcji będzie już 300, pomijając całą resztę składników. Podejrzewam, że jest błąd w ilości porcji z w/w składników.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 lutego, 2013 - 2:23 pm

Rzeczywiście wkradł się błąd. Placek robię na dużej blasze do piekarnika, zjedzenie 1/4 takiego placka wydaje się niemal niemożliwe. Podane składniki są na 16 porcji, już poprawiam i dziękuję za czujność!

Odpowiedz
Zrzuć Brzuch!!! 21 lutego, 2013 - 5:31 am

Fajny przepis chyba go sobie ukradnę 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz