Żytnia mąka może kojarzyć się z ciężkim pełnoziarnistym chlebem na zakwasie, albo z żurkiem – generalnie coś treściwego i raczej ciężkiego. Tym bardziej zdziwicie się lekkością mojego ciasta. Prawdę mówiąc ciasto jest delikatniejsze od niejednego biszkopta, a śliwki i uprażone na wierzchu ziarenka słonecznika wydobywają z niego prawdziwą głębię smaku. Ciasto robi się w pięć minut i równie szybko się zjada. Odpowiednie dla osób na diecie (ma niewiele kalorii), a także dla diabetyków, gdyż zawiera niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów (tym bardziej gdy zamienimy zwykły cukier na brzozowy, tzw. ksylitol), czyli jak na ciasto ma niski indeks glikemiczny.
CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej pełnoziarnistej
Składniki na 8 porcji:
50dkg śliwek węgierek
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
4 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki cukru (najlepiej brzozowego)
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej, sok z cytryny, a na koniec delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24cm). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjąć i wystudzić.
1 PORCJA zawiera ok. 145kcal, węglowodany: 19g, białko: 2g, tłuszcz: 6,5g
SMACZNEGO!
12 komentarzy
Własnie skończyłam piec – jakie puszyste ciasto! niestety trudno u nas dostać mąkę żytnią pełnoziarnistą, więc użyłam zwykłej żytniej, sezam zamiast słonecznika, bo akurat miałam i cynamon, bo uwielbiam, ale i tak wyszło dobrze:)
Myślisz, że zamiast śliwek pasowałyby jabłka? dzięki za przepis!
Też lubię eksperymentować ze składnikami, dlatego też powstało ciasto z żytniej mąki (kojarzonej głównie z chlebem, a nie delikatnym wypiekiem). Myślę, że jabłuszko też się będzie dobrze komponować, daj znać jak spróbujesz jabłkowej wersji 🙂
Ciasto pycha, ale mam jeden problem: ciasto szybko rośnie,ale po wyjęciu z piekarnika kurczy się (dosłownie: kurczy się,bo nie tylko trochę opada,ale też znacząco zmniejsza mu się średnica – piekę w okrągłej foremce)
Robię wszystko jak w przepisie (nie użyłąm tylko soku z cytryny), używam mąki żytniej 750, piekę w piekarniku. Czemu tak się dzieje? Można jakoś temu zaradzić?
Zauważ, że moje też jest "skurczone". Mąki jest stosunkowo mało i jest razowa żytnia, niezbyt pulchna, więc nie oszukujmy się – inaczej nie będzie 🙂
zrobiłem to ciasto z jabłkami i śliwkami, SUPER! jest bardzo puszyste i dobrze smakuje! dziękuje za przepis
Bardzo się cieszę 🙂 Właśnie dziś o tym cieście myślałam jadąc do pracy, że muszę je powtórzyć, bo sezon na śliwki w pełni 🙂
To ciasto nie jest dobre, jest absolutnie przepyszne. Kompletnie nie wyczuwa się surowości mąki żytniej, mimo że użyłam mąki tupu 2000! Polecam i dziękuję ze kolejny rewelacyjny przepis 🙂
Przeczytałam pierwszą część zdania… i myślę sobie „O nie! Nie dobre! Ale jak to??” ale czytam dalej i odetchnęłam z ulgą 🙂 Cieszę się, że i Tobie smakuje, bo u nas to ciasto wręcz króluje jesienią 🙂
Witam czy zamiast świeżych śliwek można użyć mrożonych?
Nigdy nie używałam mrożonych, ale wydaje mi się, że powinny być ok 🙂
Ja zrobiłam z pestkami dyni ,orzechami włoskimi,wiorkami kokosowymi i olejem pistacjowym
Brzmi pysznie 🙂 Cieszę się, że zainspirowałaś się moim przepisem. Dziś też będę robić to ciasto 😀 Jedno z moich ulubionych.