TARTA z CZERWONEJ CEBULI

by dietolog

Dziś zupełnie nie miałam pomysłu na obiad, dodatkowo lodówka jakoś zaświeciła pustką. W takich sytuacjach trzeba „coś wykombinować”. Cebula, mąka, jajko i śmietana to produkty, które najczęściej można znaleźć w każdej kuchni. W mojej dodatkowo absolutnie nie może zabraknąć mozzarelli. Brak mozzarelli to żaden problem, można zamiast niej użyć śmietany. Czerwona cebula sprawi, że tarta będzie miała bardzo apetyczny kolor, ale tarta z białą cebulą będzie równie pyszna.

TARTA z CZERWONEJ CEBULI
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
2 łyżki śmietany 12%
sól do smaku
Farsz:
5 czerwonych cebul
1 łyżka oleju rzepakowego
100g ricotty albo 3 łyżki śmietany
½ opakowania mozzarelli
Z mąki, jajka, śmietany i soli zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5cm, wyłożyć na formę delikatnie wysmarowaną masłem.
Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać ricottę lub śmietanę i doprawić solą. Pozostałe cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście tworząc rozetę. Zalać wierzch mieszanką śmietanowo-cebulową i posypać startą mozzarellą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na około 40 minut.
1 PORCJA to ok. 375kcal, węglowodany: 47g, białko: 17g, tłuszcz: 12g
SMACZNEGO!

You may also like

3 komentarze

Ann 15 września, 2013 - 9:29 pm

wszystko co lubię – to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 16 września, 2013 - 10:47 am

ciekawie wygląda:)

Odpowiedz
Joanna B. 12 października, 2013 - 11:32 am

Własnie skończyłam jeść. Przepyszna! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz