PEŁNOZIARNISTE TRUSKAWKOWE MUFFINKI

by dietolog

Muffinki to bardzo szybkie i proste w wykonaniu babeczki. Większości z nas kojarzy się na ogół z czekoladą (wielkimi kawałami czekolady w czekoladowej babeczce) i kawą, jednak można je wykonać także z dodatkiem sezonowych owoców. Truskawki to dla mnie owoce bezkonkurencyjne, owoce na 3 s – słodkie, soczyste, smakowite. Mają jednak jedną wadę – sezon na nie jest zbyt krótki. Już teraz na truskawki jest „ostatni gwizdek”, więc korzystając zapraszam na truskawkowe muffinki.

PEŁNOZIARNISTE TRUSKAWKOWE MUFFINKI

Suche składniki:
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki (100g) cukru brzozowego (ksylitolu)
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mokre składniki:
1 szkl. maślanki
100g roztopionego masła
2 jajka

Owoce:
1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce. Cała filozofia przygotowania muffinek polega na wymieszaniu (łyżką) składników mokrych i suchych, na końcu dodając truskawki. Nie wolno mieszać zbyt długo. Przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na pół godziny. Wyciągnąć, wystudzić i zajadać. Pychotka.

Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek (na zdjęciu już jedenaście, bo jedną od razu zjadłam na ciepło).

1 babeczka to ok. 220kcal, węglowodany: 30g, białko: 5g, tłuszcz: 9g.


SMACZNEGO!

You may also like

5 komentarzy

Milena 29 czerwca, 2014 - 12:27 pm

Świetne! Uwielbiam muffiny w każdej postaci <3

Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
teenkitchen-blog.blogspot.com

Odpowiedz
Marika 18 lipca, 2014 - 10:06 am

Dla mnie truskawki to jedne ze smaczniejszych owoców i też narzekam, że są tak krótko. Zrobiłabym muffiny, ale już nawet nie wiem gdzie je teraz kupić 🙁

Odpowiedz
Camelia Vasilescu 13 sierpnia, 2014 - 8:24 pm

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Odpowiedz
Aga 10 stycznia, 2018 - 8:43 am

Czy zamiast maki można użyć zmielonych płatków owsianych ?:)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 stycznia, 2018 - 9:43 am

Można, ale będzie potrzeba mniej tych płatków, bo są bardziej syte niż mąka i babeczki wyjdą zbyt twarde. Musisz sama dopracować odpowiednią ilość (i daj znać) 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz