Muffinki to bardzo szybkie i proste w wykonaniu babeczki. Większości z nas kojarzy się na ogół z czekoladą (wielkimi kawałami czekolady w czekoladowej babeczce) i kawą, jednak można je wykonać także z dodatkiem sezonowych owoców. Truskawki to dla mnie owoce bezkonkurencyjne, owoce na 3 s – słodkie, soczyste, smakowite. Mają jednak jedną wadę – sezon na nie jest zbyt krótki. Już teraz na truskawki jest „ostatni gwizdek”, więc korzystając zapraszam na truskawkowe muffinki.
Suche składniki:
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki (100g) cukru brzozowego (ksylitolu)
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szkl. maślanki
100g roztopionego masła
2 jajka
Owoce:
1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce. Cała filozofia przygotowania muffinek polega na wymieszaniu (łyżką) składników mokrych i suchych, na końcu dodając truskawki. Nie wolno mieszać zbyt długo. Przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na pół godziny. Wyciągnąć, wystudzić i zajadać. Pychotka.
Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek (na zdjęciu już jedenaście, bo jedną od razu zjadłam na ciepło).
1 babeczka to ok. 220kcal, węglowodany: 30g, białko: 5g, tłuszcz: 9g.
SMACZNEGO!
5 komentarzy
Świetne! Uwielbiam muffiny w każdej postaci <3
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
teenkitchen-blog.blogspot.com
Dla mnie truskawki to jedne ze smaczniejszych owoców i też narzekam, że są tak krótko. Zrobiłabym muffiny, ale już nawet nie wiem gdzie je teraz kupić 🙁
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl
Czy zamiast maki można użyć zmielonych płatków owsianych ?:)
Można, ale będzie potrzeba mniej tych płatków, bo są bardziej syte niż mąka i babeczki wyjdą zbyt twarde. Musisz sama dopracować odpowiednią ilość (i daj znać) 🙂