BANANOWA JAGLANKA z orzechami

by dietolog
Jest kilka przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić, tylko zawsze coś mi wypada i odkładam to na później. Oto jeden z tych przepisów, które czekają na swoją odsłonę. Z myślą o mężu Małgośki – przepis jest wegański, z myślą o diabetykach – jest słodzony daktylami, z myślą o łakomczuchach – jest słodki.

Polecam na drugie śniadanie, z powodzeniem można wziąć do pracy – jaglanka to bardzo dobry pomysł.

jaglanka
BANANOWA JAGLANKA z daktylami i orzechami

Składniki na 2 porcje:

50g kaszy jaglanej
8 suszonych daktyli
150ml mleka sojowego
1 banan
40g orzechów włoskich

Mleko sojowe przelać do rondelka, dodać do niego pokrojone daktyle, doprowadzić do wrzenia. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do gotującego się mleka roślinnego z daktylami. Na wolnym ogniu gotować do momentu, kiedy płyn się wchłonie. Przełożyć do pucharków (można zmiksować na gładka masę, jednak mi odpowiada konsystencja ugotowanej kaszy – wedle uznania), na wierzch porcji położyć połówkę pokrojonego w talarki banana. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 porcja to ok. 400 kcal, węglowodany: 57g, białko: 10g, tłuszcz: 15g

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz