LODY (truskawka-ananas-pietruszka)

by dietolog
domowe lody z owoców
Długi weekend, tropikalne temperatury, w końcu lato! A co kojarzy się z latem? Jak to śpiewa moja córka „Lo-lo-lo-lo-lo-lo-looodyyy!”.

Jednak nie oszukujmy się, nie każdy w dzisiejszych czasach może jeść lody. Skaza białkowa, nietolerancja laktozy, uczulenie na jajka wykluczają niemal wszystkie rodzaje „kupnych” lodów, no chyba że sorbety, ale też trzeba sprawdzać skład. Dlatego dziś specjalnie dla tych, którzy nie mogą zwykłych – lody bez śmietany, jajek i sztucznych składników do zrobienia w domu. Tak naprawdę – dwuskładnikowe. Jedyne co musicie mieć, to mocny blender z końcówką do siekania i zamrażarkę. Niestety blender będzie pracował ciężko i mozolnie, ale efekt jest wart tego poświęcenia.

Zapraszam Was na lody w trzech smakach – truskawkowym, ananasowym i pietruszkowym, ale jak sami zaraz się zorientujecie, smak to Wasza fantazja i interpretacja. Możecie dodać orzechy, będą orzechowe, albo wiórki kokosowe, czy kakao. Sprawa jest super prosta, a lody smaczne i zdrowe. Uwaga, nie dodajemy do nich cukru – słodycz z owoców jest wystarczająca.

KOLOROWE LODY – TRUSKAWKA, ANANAS, PIETRUSZKA

Składniki na 4 porcje:
3 dojrzałe banany
100g truskawek
100g świeżego ananasa
pół pęczka pietruszki

Banany pokroić na mniejsze kawałki i włożyć (każdy oddzielnie) do zamrażalnika.Truskawki umyć i także zamrozić (można użyć z mrożonki, ale skoro jest sezon na truskawki to są łatwo dostępne), plastry ananasa pokroić w mniejsze kawałki i także zamrozić.

Kiedy owoce będą zmrożone, wyjąć blender z końcówką do siekania i włożyć do kielicha jednego banana i kawałki ananasa. Włączyć na najwyższe obroty i rozdrobnić, z owoców powstanie lodowa masa. Włożyć po kulce do pucharków.

Blender przemyć i włożyć kolejnego banana i truskawki. Proces powtórzyć. Po czym do blendera włożyć ostatniego banana i posiekaną drobno pietruszkę (świeżą, nie mrożoną). Zmiksować na masę i także przełożyć do pucharków.

Lody są kolorowe, zachęcające do pałaszowania, smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wyjątkowo udał mi się eksperyment z pietruszką – według mnie pietruszkowe lody rządzą 🙂 Spróbuję jeszcze ze szpinakiem, albo pokrzywą? Kwestia smaków jest naprawdę nieskończona, pochwalcie się jeśli udało Wam się wymyślić jakiś oryginalny smak.

1 porcja to ok. 110 kcal, węglowodany: 25g, białko: 1g, tłuszcz: 0,5g

SMACZNEGO!

You may also like

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 4 czerwca, 2015 - 7:48 am

pyszne, zdrowe lody!

Odpowiedz
Maria Romańska 4 czerwca, 2015 - 7:34 pm

Muszą być świetne! Chętnie wypróbuję!

Odpowiedz
Kinga 5 czerwca, 2015 - 5:14 am

Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Walka o jutro 5 czerwca, 2015 - 3:50 pm

Ja ostatnio wypróbowałam lody jarmużowe i wyszły rewelacyjne 🙂 Tak proste, a nikt by się nie spodziewał, że mogą być aż tak smaczne 😉
Pozdrawiam,
Gosia

Odpowiedz
Balais 26 czerwca, 2015 - 7:27 am

Lodów z pietruszką jeszcze nie jadłam 😉 Jakoś mi nie pasuje 😉

Odpowiedz
Digital 7 lipca, 2015 - 10:01 am

Och, myślę że połączenie banan – pietruszka może być ciekawe.

Odpowiedz
Lottomiliony 9 lipca, 2015 - 10:20 am

Wyglądają po prostu wyśmienicie, szczególnie te z pietruszką 🙂

Odpowiedz
Papaja 18 sierpnia, 2015 - 8:50 am

Czasami będąc nawet na ścisłej diecie człowiek potrzebuje przekąsić coś smacznego, coś co przypomina mu czasy kiedy nie musiał pilnować swojej linii. Takie lody nie dość, że są smaczne to w dodatku nie zniweczą odchudzania.

Odpowiedz

Zostaw komentarz