Wybaczcie mi małe spóźnienie, ale nie spodziewałam się takiej ilości zgłoszeń. Przepisy ciekawe, oryginalne, smaczne i zdrowe. Miałam wielki dylemat kogo nagrodzić, bo niestety nagrody są ściśle określone ilościowo i nie mogłam wybrać większej ilości osób. Zgodnie z regulaminem wygrywa 5 osób:
Nagrodę główną otrzymuje Marta J. za przepis na Ciasto Marchewkowe w wersji bez glutenu. Świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie do pracy.
- ryż do risotto ok. 3 garści
- 1 l bulionu warzywnego
- garść świeżych truskawek
- ser parmigiano regano
- masło klarowane
- ocet balsamiczny
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka wina białego, najlepiej Chianti.
- migdały do posypania
maśle klarowanym podsmażamy truskawki z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy
zmiękną dodajemy ryż, podsmażamy chwilę aż ryż stanie się przejrzysty i
zalewamy bulionem oraz winem. Zagotowujemy do wyparowania alkoholu, a
następnie na małym ogniu gotujemy do zmięknięcia ryżu. Wykładamy,
posypujemy dużą ilością parmezanu oraz migdałami.
masłem orzechowym, płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję orzechy, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam dokładnie i formuję
3 duże kule.
Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
nagietka.
Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle buraczanym.
Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut. I pałaszuję.
masa jest gotowa do wylania na rozgrzaną gofrownicę (którą uprzednio
smarujemy delikatnie olejem, aby gofry nie przywarły) .
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę,
następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i
pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią
aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut.
2. Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.
7 komentarzy
Takie ciasto marchewkowe jest naprawdę pycha! Mam kuzynkę, która jest weganką i właśnie wiele jej ciast bazuje na marchwii i nawet na burakach – w smaku ich nie czuć.
Bardzo ciekawe przepisy i całkiem przyjemne do przygotowania. Chyba w weekend wykorzystam ten przepis z łososiem w roli głównej.
Przepisy całkiem, całkiem. Wykorzystam 😉 Ciasto marchewkowe, to już kiedyś robiłam i super smakuje!.
OOO, gofry wyglądają świetnie – dzieki za te wszystkie przepisy!
Och, chyba skorzystam z przepisu na ciasto marchewkowe 🙂
Dla mnie wygrało truskawkowe risotto <3 Już sama nazwa wywołuje u mnie głód 🙂
Ciasto marchewkowe jest bardzo kuszące, muszę spróbować 🙂