Śniadaniowe muffinki z płatków owsianych

by dietolog
Przepis na śniadaniowe muffinki z płatków owsianych. Idealne dla zabieganych zamiast owsianki. Słodzone bananem, a dodatki smakowe można skomponować według własnego gustu i smaku – u mnie to orzechy i cynamon, ale równie dobrze może to być na przykład kawa albo gorzka czekolada. 

Dobrze wiecie, że moją poranną miłością są owsianki, które przygotowuję zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Owsianki wręcz królują na moim instagramie. Jednak niektórzy nie mają nawet 15 minut rano, żeby przygotować sobie taki sycący posiłek. Dla nich idealne będą moje muffinki z płatków owsianych. Są zrobione z płatków owsianych, zatem mają dużo zapewniającego sytość błonnika. Ich słodycz pochodzi z bananów (tu mamy potas), a orzechy i cynamon nadają im oryginalny smak (i dawkę magnezu). Są idealne do porannej kawki, a do tego są wygodne w transporcie i nie brudzą podczas jedzenia. Polecam też rodzicom, którzy przygotowują drugie śniadania swoim dzieciom. Jeśli w takiej formie nie przejdą, wystarczy polać roztopioną czekoladą i udekorować czekoladową posypką, a gwarantuję że znikną. U mnie (na zdjęciu) w towarzystwie domowej granoli, którą piekę regularnie, bo wszyscy lubimy chrupiące płatki owsiane.

Składniki na 6 muffinek:

2 duże dojrzałe banany
150g płatków owsianych górskich
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
30g orzechów włoskich (lub mieszanki ulubionych orzechów)

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy (nie musi być super drobno, można część zostawić w formie płatków). Można użyć też otrąb owsianych (jeśli nie macie możliwości zmielenia). Wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia.

Banany zblendować na gęsty mus lub rozgnieść na widelcem, zostawiając kawałek jednego banana do dekoracji. Do mąki dodać rozdrobnione banany, masło orzechowe, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać dokładnie i przełożyć do foremek na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek banana. Piec 25-30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wystudzić.

1 babeczka to niespełna 200 kcal, węglowodany: 27g, białko: 6g, tłuszcz: 7g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 0,9WBT

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Marta 2 sierpnia, 2021 - 5:17 am

Jedno z moich ulubionych owsianych śniadań! Jem z jogurtem naturalnym,żeby były trochę wilgotniejsze. Pycha!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 3 sierpnia, 2021 - 4:56 am

Pysznie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz