Przepis na dietetyczny piernik z otrąb owsianych. Lekki i puszysty, niezbyt słodki. W sam raz dla osób będących na diecie, które mają ochotę na małe co nieco i są amatorami piernika.
Dziś coś dla amatorów piernika. Piernik ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja do tego rodzaju wypieków dopiero się przekonuję i jestem gdzieś pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami. Rzadko o nim marzę, ale kiedy jest, to nim nie pogardzę. Przepis powstał, bo przypadkowo znalazłam nieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego. Nie myślałam, że to takie proste. Powstała świeża, aromatyczna i mocna przyprawa do piernika. No i jak otworzyłam ten słoik, to tak mi zapachniało piernikiem, że… upiekłam to ciasto.
Składniki na 16 porcji:
80g otrąb owsianych
4 jajka
400g jogurtu naturalnego 3%
50g ksylitolu (cukru brzozowego)
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać otręby, kakao , przyprawę do piernika, jogurt i dokładnie wymieszać. Sprawdzić czy masa jest odpowiednio słodka (można dosłodzić). Na końcu dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Masę wylać do silikonowej foremki do pieczenia albo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 60 minut. To ciasto najlepiej przygotować w silikonowej formie. Ja użyłam foremki do babki – wieńca. Piernik w takim wydaniu nie przyklei się do formy, a poza tym wygląda bardzo apetycznie i kusząco.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, potem z foremki i ostudzić. Opcjonalnie można rozpuścić gorzką czekoladę i oblać piernik na wierzchu czekoladą. Ja preferuję jednak go w wersji saute, a czekoladę kładę obok.
1 porcja to ok. 70 kcal, węglowodany: 7g, białko: 4g, tłuszcz: 3g
Informacje dla diabetyków: w porcji ciasta znajduje się 0,7WW i 0,4WBT.
13 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie.
Dziękuję 🙂
Super przepisy
Czy nie ma znaczenia jakie to będą otręby? Mam orkiszowe i chciałabym spróbować z nimi 🙂
Myślę, że możesz spróbować z orkiszowymi 🙂 tym bardziej jak takie masz 🙂
Pycha! Byłam sceptycznie nastawiona przed pieczeniem i bardzo mile zaskoczona gdy spróbowałam 🙂
Też lubię pozytywnie sie zaskoczyć 🙂 Dzięki za Twój komentarz. Bardzo się cieszę 🙂
Czy ksylitol można zamienić na cukier biały, kokosowy albo brązowy? Ile wtedy dodać takiego cukru? Z góry dziękuję!
Myślę, że można. Proporcja bez zmian.
Czy otręby trzeba wcześniej zmielić? Mój piernik po upieczeniu wyglądał inaczej niż Pani, wyglądał trochę jak kaszanka widoczne były jasne otręby czy to wina otrębów? Czy moja ?
No otręby już są takie drobne, że ich nie mieliłam. Prawdę mówiąc, nie wiem co mogło pójść nie tak.
Witam. Mój piernik jest cały mokry w środku mimo że piekłam już 1.5h
Czy on ma taki być? Zrobiłam z otrębów żytnich, bo takie miałam.
Hej, nie powinien być mokry. Otręby żytnie są cięższe i nie wchłaniają tak wody jak owsiane, obawiam się, że to ich wina 🙁