Zupa z dyni i jarmużu. Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca. W sam raz na pierwsze jesienne chłody. Dobrze się sprawdzi zarówno na obiad, jak i na kolację. A, byłabym zapomniała – zupa jest wegańska!
Generalnie nie przepadam za dynią. Jednak co roku jesienią, widząc piękne i dorodne dynie na straganie, sięgam po dynię i próbuję ją odczarować. Tym razem mi się udało. Połączyłam dynię i jarmuż. Do zupy dodałam sporo aromatycznych przypraw rodem z kuchni orientalnych i na końcu całość zblendowałam. Może kolor nie jest porywający (połączenie pomarańczowej dyni z ciemną zielenią jarmużu daje dosyć oryginalną barwę), ale smak zdecydowanie powala. Zobaczcie zresztą sami. Jeśli nie lubicie dyni jak ja, jest szansa, że ją polubicie po spróbowaniu tego przepisu. Proszę bardzo, zupa z dyni i jarmużu.
Składniki na 4 porcje:
1/2 dyni hokkaido
1 cebula cukrowa
pęczek jarmużu
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
300ml wody (albo wywaru z warzyw/bulionu jeśli ktoś ma)
1 średniej wielkości jabłko
łyżka miodu
1 łyżeczka kuminu (zmielonego)
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (świeży jest bardziej aromatyczny, ale akurat nie miałam)
1/2 łyżeczki kardamonu
165 ml mleka kokosowego (u mnie mała puszka mleka kokosowego light z Auchan)
sól
40g ziaren słonecznika do podania
Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Odmiana hokkaido łatwo się obiera i kroi, jest słodka w smaku, wiele osób ją poleca. Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, a następnie oberwać delikatniejszą część liści od zgrubiałych nerwów. Liście posiekać. Cebulę drobno pokroić.
Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażyć całość na dosyć dużym ogniu. Dodać wodę i gotować do miękkości przez 10-15 minut i zblendować. Następnie dodać wszystkie przyprawy, miód, starte jabłko i mleko kokosowe. Wymieszać dokładnie, przez chwilę pogotować i na końcu doprawić do smaku wedle uznania szczyptą soli (jeśli jest taka potrzeba).
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Zupę podawać posypaną ziarnami słonecznika.
1 porcja to ok. 230kcal, węglowodany: 25g, białko: 5g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 2,5 WW i 1,3 WBT