Krakersy dla diabetyka

by dietolog
Przepis na zdrowe, domowe krakersy niskowęglowodanowe. Idealna przekąska imprezowa dla diabetyków i nie tylko. Z pewnością spodobają się też hipsterom i foodies 😉

Krakersy to niepozorna przekąska, szczególnie kusząca na imprezach i dość niebezpieczna dla osób z cukrzycą. W smaku słone, rzadko są posądzane o podnoszenie poziomu cukru we krwi. A jednak. Zawierają ogromną ilość węglowodanów prostych, które odpowiedzialne są za nagły wzrost glikemii. Dlatego postanowiłam przygotować zdrową wersję krakersów, które będą odpowiednie dla osób z cukrzycą. Przygotowałam je z nasion chia, sezamu i słonecznika. Moje krakersy są głównie białkowo-tłuszczowe i zawierają bardzo mało węglowodanów. Świetnie sprawdzą się w roli przekąski, ale trzeba pamiętać, że podobnie jak wszystkie nasiona, są dosyć kaloryczne.

krakersy

Składniki na 20 krakersów:

60g ziaren chia
60g ziaren słonecznika
60g ziaren sezamu
1/2 szklanki wody
szczypta soli
świeżo mielony pieprz do smaku
łyżeczka oliwy lub oliwa w sprayu do natłuszczenia papieru do pieczenia

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wszystkie nasiona wymieszać z wodą, dodać odrobinę soli i pieprzu, odstawić na 50-10 minut, aż masa zgęstnieje. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i bardzo cienko go natłuścić, rozprowadzając silikonowym pędzelkiem oliwę lub spryskując papier tłuszczem w sprayu. Na natłuszczonym papierze rozprowadzić (dosyć cienko) masę z ziaren i (opcjonalnie) posypać gruboziarnistą solą.

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 30 minut. Wyjąć blaszkę, podpieczony blat pokroić/połamać na 20 krakersów. Włożyć z powrotem do piekarnika jeszcze na 15 minut, aby krakersy nabrały chrupkości. Wyjąć i wystudzić.

krakersy z nasion

1 krakers (1 porcja) to ok. 48 kcal; 0,5g węglowodanów; 1,8g białka; 4,3g tłuszczu, 0,5WBT

Informacje dla diabetyków: całość stanowi ok. 965kcal, węglowodany: 10g, białko: 38g, tłuszcz: 86g
W całości znajduje się 1WW, 9,2WBT

SMACZNEGO!

You may also like

3 komentarze

Ania 22 grudnia, 2018 - 1:36 pm

Przepyszne! Bardzo dziękuję za cudownie prosty i smaczny przepis. Od 10 dni wiem, że mam cukrzycę ciążową, jeszcze błądzę w gąszczu przepisów targana smutkiem, że nie mam co przekąsić między posiłkami oprócz warzyw;) Dzięki!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 22 grudnia, 2018 - 3:02 pm

Polecam się Kochana! Obserwuj bloga, bo wkrótce niespodzianka, która z pewnością Cię zainteresuje. Wesołych Świąt!

Odpowiedz
Janek 5 marca, 2019 - 12:48 pm

Bardzo smaczna przekąska! Świetnie sprawdza się w trakcie spacerów czy rowerowych wycieczek.

Odpowiedz

Zostaw komentarz