Sałatka z kurczakiem, warzywami pokrojonymi w paski i gruszką na ciepło, prosto z patelni. Idealny pomysł na kolację, albo nawet na lunch do pracy.
Ostatnio bardzo się staram, żeby lwią część mojej diety stanowiły warzywa. Na drugim miejscu jest białko, potem zdrowe tłuszcze i na szarym końcu węglowodany ze źródeł innych, niż warzywa. Wiem, że dla niektórych to dość kontrowersyjny pomysł, ale ja się czuję świetnie i widzę, że tego właśnie mi było trzeba. Oto przykładowa sałatka z kurczakiem, warzywami które zawsze mam w lodówce i z gruszką, bo uwielbiam twarde, zielone i niezbyt soczyste gruszki konferencje. Sałatka mimo, że bardzo prosta, jest smaczna i sycąca.
Składniki na 2 porcje:
niewielka cukinia
duża marchewka
korzeń pietruszki (porównywalny do marchewki)
duża pierś kurczaka
gruszka
1/2 małego opakowania mixu sałat
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na średniej grubości paski (wykroić gniazda nasienne). Marchewkę i korzeń pietruszki obrać cienko ze skórki i pokroić w paski podobnej wielkości, co cukinię. Gruszkę pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Mięso umyć, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem.
Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć na niej przez 3-4 minuty warzywa wcześniej pokrojone w paski. Warzywa będą miały różny stopień sprężystości i mają być raczej twarde (cukinia będzie najbardziej miękka). Na dwa talerze rozłożyć po garści mixu sałat, na sałatę podsmażone warzywa.
Dolać łyżkę oliwy i usmażyć pokrojone w paski mięso. Plasterki mięsa ułożyć na talerzach. Na końcu na patelni ułożyć pokrojoną gruszkę i pozwolić jej się zrumienić. Również wyłożyć na talerze i w gruncie rzeczy, sałatka jest gotowa.
1 porcja to ok. 330 kcal, węglowodany: 28g, białko: 28g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,8WW i 2,2WBT
2 komentarze
Danie super, robię już kolejny raz i bardzo mi smakuje, dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz 🙂