Biszkoptowy omlet jaglany z nektarynką, posiekaną w paseczki świeżą miętą i nasionami słonecznika. Fantastyczny sposób na rozpoczęcie dnia na słodko, pysznie i zdrowo.
Rety! Co za przepis mi wyszedł zupełnie przez przypadek! Miałam dziś zjeść owsiankę i stało się coś nieprawdopodobnego. Otóż skończyły mi się płatki owsiane i wciąż nie mam pojęcia jak do tego doszło!! Patrzę do szafki – nie mam też mąki i musiałam dziś nieźle czarować, żeby zjeść śniadanie na słodko. Znalazłam kaszę jaglaną, zmieliłam ją na mąkę (w młynku do kawy) i wyszło mi takie cudo! Na prawdę niechcący. Biszkoptowy omlet jaglany posłodziłam erytrolem (ostatnio to mój ulubiony słodzik), no i dodałam połowę nektarynki (jakoś mam ostatnio na nie chętkę). Teraz będę wracać do tego przepisu co rusz, bo mimo że od śniadania minęła już godzina, to ja wciąż się oblizuję.
Nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie, bo to by było nieludzkie! Dlatego dzielę się nim z Wami od razu, licząc na to, że dobro wraca. Jeśli wraca, to będę mieć cudowny dziś dzień! Przepis jest Wasz:
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka erytrolu
1/2 łyżeczki masła
pół nektarynki (80g)
kilka listków świeżej mięty
1/2 łyżeczki nasion słonecznika
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę w wysokim naczyniu z erytrolem, wciąż ubijając dodać żółtka, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę jaglaną.
Na patelni rozgrzać masło i rozsmarować je równomiernie na całej powierzchni, wylać masę jajeczną i przykryć pokrywką. Smażyć/piec na średnim ogniu około 5 minut pod przykryciem, następnie odwrócić na drugą stronę jeszcze na 2 minuty.
Omlet wyłożyć na talerz. Na połowie omleta wyłożyć pokrojoną w paski nektarynkę (a raczej jej połowę), posypać posiekaną drobno miętą i nasionami słonecznika. Można podawać także w towarzystwie łyżki jogurtu naturalnego albo innych owoców (np. jagodowych), warto jednak pamiętać, żeby owoców nie było zbyt dużo (nie więcej niż 100g). W tym miejscu przypomnę Wam też inny przepis na omlet owsiany, który chyba został dziś zdetronizowany.
1 porcja to ok. 300 kcal, węglowodany: 17g, białko: 18g, tłuszcz: 18g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7 WW i 2,3 WBT
4 komentarze
ciekawy przepis, takiej wersji omleta jeszcze nie jadłam 🙂
Dziękuję 🙂 Zapewniam, że bardzo smaczny 🙂
Super. Ja dałam mąkę żytnią i jagody ze śmietaną. Cukier był w normie, a zaszalałam i polałam omlet łyżeczką miodu.
Brzmi wybornie 🙂 Cieszę się, że cukier w normie!!