PIECZONE FAWORKI DLA DIABETYKA

by dietolog
Przepis na pyszne pieczone faworki, po które śmiało sięgnąć może nawet osoba z cukrzycą. Oprócz tego, że nie są tłuste, są pełnoziarniste, a ich przygotowanie (łącznie z pieczeniem) nie zajmie Wam więcej jak 25 minut. 

Faworki, albo chrust jak mówiło się u mnie w domu, to prawdziwa gwiazda karnawału. Nie wiem jak Wy, ale ja je wolę od pączków. Jednak osoby z cukrzycą, do jednych i drugich powinny do nich podchodzić z rezerwą – z dwóch przyczyn. Po pierwsze najczęściej są tłuste – smażone w głębokim oleju. Po drugie są wprost zasypywane grubą warstwą cukru pudru, który przykleja się do tłuszczu. Kupnych bym nie ryzykowała, ale przygotowałam dla moich domowników pieczone faworki. Użyłam do nich pszennej mąki pełnoziarnistej, a wszystkie (25 sztuk!) posypałam jedynie jedną łyżeczką cukru pudru. Pomyślicie, że to prawdziwy minimalizm, ale zachowałam w tych faworkach smak karnawału. Są delikatne, chrupiące i niezbyt słodkie. Na prawdę fajne. Spróbujcie zresztą sami, co Wam szkodzi? Jestem prawie pewna, że znajdziecie składniki w kuchennej szafce.

pieczone faworki z mąki pełnoziarnistej

Składniki na 25 faworków:

żółtko jaja kurzego
50g jogurtu naturalnego 3%
10g cukru waniliowego
szczypta soli
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
10g cukru pudru do posypania

W głębokiej misce wymieszać żółtko, jogurt, cukier waniliowy i sól, używając rózgi (albo blendera z końcówką do ubijania piany). Kiedy masa będzie puszysta, dodać do niej mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić na kilka minut.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (około 2 mm) i używając radełka, pokroić na w miarę równe paski. U mnie wyszło ich 25 sztuk. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec faworka i delikatnie rozprostować (uważając, żeby się nie porwały).

Faworki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Wyjąć i całość posypać łyżeczką cukru pudru przesianego przez sitko.

1 faworek to ok. 19 kcal, węglowodany: 3g; białko: 0,7g; tłuszcz: 0,4g

Informacje dla diabetyków: w 25 faworkach znajduje się 8 WW i 1,6 WBT

SMACZNEGO!! 

You may also like

9 komentarzy

Malgorzata 9 lutego, 2021 - 6:44 pm

Dziekuje, za przepis. Zrobilam dzisiaj i sa super.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 12 lutego, 2021 - 9:25 am

Cieszę się! 🙂

Odpowiedz
Natalia 5 lutego, 2023 - 9:38 pm

Hej, czy może być żytnia pełnoziarnista mąka?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 16 lutego, 2023 - 5:57 pm

Może, ale będą bardziej twarde niż z pszennej.

Odpowiedz
Julita 18 stycznia, 2022 - 2:37 pm

Czy zamiast cukru waniliowego mogę użyć prawdziwej wanilii, a jeżeli nie, to czy faworki w ogóle bez tego się obejdą?

Odpowiedz
Katarzyna 7 lutego, 2023 - 2:20 pm

Czy mają orkiszowa się nada?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 16 lutego, 2023 - 5:56 pm

Tak

Odpowiedz
Ewa 15 lutego, 2023 - 8:32 pm

A gdyby posypać pudrową stewią…?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 16 lutego, 2023 - 5:53 pm

Można. Choć ja wolę pudrem z erytrolu 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz