Przepis na bułeczki owsiane z płatków owsianych i twarogu z owocami świeżymi lub strzałem w dziesiątkę. Pyszne i zdrowe śniadanie, ideolo zamiast owsianki!

Zrobiłam te bułeczki owsiane i okazały się totalnym sztosem! Nie dość, że najadły się dzieci, to jeszcze miałam ciacho do kawy z przyjaciółkami. Zdrowo i super smacznie, a coś nowego zamiast codziennej owsianki. Do ich przygotowania użyłam zwykłych płatków owsianych (które zmieliłam w młynku do kawy) i chudego twarogu. Przygotowałam dwie wersje. Jedną z jabłkiem i cynamonem, wyszła szarlotkowa i bardzo aromatyczna. Do drugiej wersji zamiast jabłek dodałam mrożonych porzeczek, które nadały bułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie!

bułeczki owsiane z porzeczkami

Składniki na 4 bułeczki:

200 g chudego twarogu
40 g (3 łyżki) zmielonych płatków owsianych
100 g owoców (jabłko starte na tarce/świeże lub mrożone porzeczki/borówki/truskawki etc.)
40 g erytrolu
1 łyżka budyniu waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu (do jabłka)

Wszystkie składniki (oprócz owoców) zmiksować w misce – twaróg, jajko, zmielone płatki owsiane, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Jeśli to ma być spód do jabłek, warto dodać do masy łyżeczkę cynamonu – super podkreśli smak jabłek, a także jest polecany przy cukrzycy ze względu na właściwości wspomagające metabolizm węglowodanów. Masa powinna być w miarę gładka, a składniki połączone.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć na papier 4 porcje masy i uformować je w okrągłe placki (robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem wystudzić, ale ciepłe też smakują wybornie.

bułeczki owsiane z twarogiem i owocami

bułeczki owsiane z jabłkiem i cynamonem
1 bułeczka owsiana z owocami to ok. 120 kcal,
węglowodany: 13 g, białko: 12 g, tłuszcz: 2 g

Informacje dla diabetyków: w jednej bułeczce znajduje się 1,3 WW i 0,6 WBT.

SMACZNEGO!