Śniadaniowe bułeczki owsiane z owocami

by dietolog

Przepis na bułeczki owsiane z płatków owsianych i twarogu z owocami świeżymi lub strzałem w dziesiątkę. Pyszne i zdrowe śniadanie, ideolo zamiast owsianki!

Zrobiłam te bułeczki owsiane i okazały się totalnym sztosem! Nie dość, że najadły się dzieci, to jeszcze miałam ciacho do kawy z przyjaciółkami. Zdrowo i super smacznie, a coś nowego zamiast codziennej owsianki. Do ich przygotowania użyłam zwykłych płatków owsianych (które zmieliłam w młynku do kawy) i chudego twarogu. Przygotowałam dwie wersje. Jedną z jabłkiem i cynamonem, wyszła szarlotkowa i bardzo aromatyczna. Do drugiej wersji zamiast jabłek dodałam mrożonych porzeczek, które nadały bułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie!

bułeczki owsiane z porzeczkami

Składniki na 4 bułeczki:

200 g chudego twarogu
40 g (3 łyżki) zmielonych płatków owsianych
100 g owoców (jabłko starte na tarce/świeże lub mrożone porzeczki/borówki/truskawki etc.)
40 g erytrolu
1 łyżka budyniu waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu (do jabłka)

Wszystkie składniki (oprócz owoców) zmiksować w misce – twaróg, jajko, zmielone płatki owsiane, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Jeśli to ma być spód do jabłek, warto dodać do masy łyżeczkę cynamonu – super podkreśli smak jabłek, a także jest polecany przy cukrzycy ze względu na właściwości wspomagające metabolizm węglowodanów. Masa powinna być w miarę gładka, a składniki połączone.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć na papier 4 porcje masy i uformować je w okrągłe placki (robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem wystudzić, ale ciepłe też smakują wybornie.

bułeczki owsiane z twarogiem i owocami

bułeczki owsiane z jabłkiem i cynamonem
1 bułeczka owsiana z owocami to ok. 120 kcal,
węglowodany: 13 g, białko: 12 g, tłuszcz: 2 g

Informacje dla diabetyków: w jednej bułeczce znajduje się 1,3 WW i 0,6 WBT.

SMACZNEGO!

You may also like

17 komentarzy

Ela 23 marca, 2021 - 7:59 pm

Pyszne, w sam raz na śniadanie lub do kawki. Pozdrawiam:+)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 25 marca, 2021 - 11:41 am

🙂

Odpowiedz
Jolanta 25 marca, 2021 - 10:05 pm

Angelina. Dzięki że jesteś stworzona tak cudownie. Z tą swoją choroba, jesteś dla mnie darem. Dzięki że dzielisz się swoimi przepisami. Pozdrawiam. Cukrzyczka Jola.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 marca, 2021 - 5:27 am

Dzięki Jola za dobre słowo <3 Jakoś musimy się wspierać! Zdrówka Kochana!

Odpowiedz
Lala 17 kwietnia, 2021 - 5:48 pm

Czy budyń ma być już przygotowany, czy proszek z paczki?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 kwietnia, 2021 - 5:09 am

Proszek 🙂

Odpowiedz
Jola 27 kwietnia, 2021 - 12:04 pm

Czy można zamienić na coś innego płatki owsiane? nie moge ich jeść, mimo że lubię, ale mój organizm nie za bardzo.
I czy jabłka mogą byc w kawałkach, a nie tarte? tzn gruba kostka albo duże kawałki ?
uwielbiam jabłka na ciepło z cynamonem 😀

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 kwietnia, 2021 - 4:41 pm

Pewnie, że można zamienić płatki owsiane – mogą być jakieś inne płatki (żytnie, jaglane) albo może być też pełnoziarnista mąka 🙂 Jabłka można pokroić dowolnie, ja tylko dodałam inspirację i modyfikacje są mile widziane 🙂

Odpowiedz
Patrycja 26 października, 2023 - 11:49 am

Witam chcę upiec te bułeczki dla syna z ct1 i mam pytanie czy jeśli jesteśmy na ww i nie liczę wbt to mogę policzyć tylko ww?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 października, 2023 - 12:06 pm

No pewnie. Jedno nie wpływa na drugie

Odpowiedz
Monika 9 grudnia, 2021 - 2:47 pm

Te bułeczki są pyszne. Miękkie, serowe, słodkie i z owocami, a co najważniejsze po zjedzeniu dwóch cukier miałam w normie. Dziękuję za ten przepis. Na pewno będę je często robić, bo są banalnie proste. Idealny ratunek jak ma się ochotę na coś słodkiego i zapełniającego 🙂

Odpowiedz
E 1 kwietnia, 2022 - 5:50 am

Wyglądają pysznie, ale pieką się już prawie godzinę i nadal nie są gotowe. Wszystkie składniki u mnie takie jak w przepisie. Mam nadzieję, że w końcu się dopieką

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 maja, 2022 - 12:18 pm

Ale wiesz, że to nie będzie takie zwarte ciasto jak drożdżówka? 😉

Odpowiedz
skynetpizza 6 kwietnia, 2022 - 8:48 am

Pycha! świetny pomysł i szybciutko się robi <3 mi bułeczki trochę opadły (a tak pięknie rosły w piekarniku), ale to chyba kwestia twarogu (dałam półtłusty). Mimo wszystko w smaku ekstra, będę robić częściej z różnymi owocami

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 maja, 2022 - 12:17 pm

Cieszę się 🙂 Mi też zawsze opadają 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz